Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

10. 01. 2018. Požarevac

Autor: S. Lisac Izvor: Boom 93

Potvrđeni novi slučajevi morbila

Načelnica epidemiološke službe zavoda za javno zdravlje, dr Vera Joković Kostić rekla je za Boom 93 da su na teritoriji opštine Smederevo potvrđena dva slučaja obolelih od malih boginja, dok je opštinama Velika Plana i Smederevska Palanka proglašena epidemija morbila i dalje na snazi.


Na teritoriji opštine Smederevo potvrđena su dva slučaja morbila. Trenutno se čekaju rezultati  sa Instituta za virusologiju Torlak za još tri osobe za koje se, za sada, sumnja da su oboblele od malih boginja.

“Pratimo epidemiološku situaciju i prema proceni videćemo da li ćemo da prijavimo epidemiju i na teritoriji opštine Smederevo”, istakla je dr Kostić -Joković i navela da je epidemiološka situacija po pitanju morbila u Braničevskom okrugu stabilna i da za sada nema nijedan slučaj obolelih.

Prijava epidemije nije isto što i proglašena epidemija. Epidemije se prijavljuju kad je povećan broj nekih bolesti, kada se registruje veći broj oboljevanja ili smrtnosti. Prijavljuje se na propisanom obrascu, sa određenim predlogom mera i epidemiološkom procenom.

Epidemiju može da proglasi samo Ministarstvo zdravlja, a na predlog Instituta za javno zdravlje “Batut” i to samo ako je epidemijsko javljanje oboljevanja od nekog većeg socijalno-ekonomskog značaja ili ako ima veći ekonomski ili zdravstveni uticaj na celu populaciju  stanovništva jedne zemlje. Tada se proglašava epidemija.

 Za sada se preduzimaju posebne mere nadzora nad morbilama i na osnovu nekih epidemioloških istraživanja očekuje se novi broj obolelih.

“Opštim i specifičnim merama koje preduzimamo nadam se da biti što manji broj obolelih. Trenutno smo u situaciji da nam se, kada se radi na iskorenjivanju ove bolesti u našoj zemlji, javlja veliki broj obolelih, tako da su nam sada dovoljna i dva slučaja da bi prijavili epidemiju”, ističe načelnica i dodaje da prijava epidemije podstiče povećanje broja imunizacije.

Inače, obuhvat imunizacije na devetomesečnom nivou, u Braničevkom okrugu za prošlu godinu preko 67 % u, dok je u Podunavskom 61%, što je po rečima dr Kostić zavoljavajuće.

“Vakcinacija ostaje broj jedan zaštitia kod svih bolesti koje mogu da se spreče vakcinama, posebno sada za morbile”.kaže načelnica.

Sada je bitno da sve osobe koje po zakonu o zaštiti stanovništava od zaraznih bolesti podležu imunizaciji moraju da se vakcinišu protiv malih boginja, i to važi za sve vrste vakcina, onako kako je propisano po kalendaru vakcinacija. Zaštita vakcinom nije potpuna, ali imuni sistem može da se odbrani i smanji komplikacije koje izazivaju morbile, jer može doći i do smtnog slučaja.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije