Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Nastavlja se usluga ličnih pratilaca za decu sa posebnim potrebama
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

11. 01. 2018. Požarevac

Autor: S. Lisac Izvor: Boom 93

Nastavlja se usluga ličnih pratilaca za decu sa posebnim potrebama

Grad Požarevac raspisao je konkurs za pilotiranje usluge ličnog pratioca u trajanju od šest meseci. Sredstvima iz budžeta Grada Požarevca za ovu uslugu obezbeđeno je 7,5 miliona dinara.

 

Pravo podnošenja prijave za pilotiranje usluge ličnog pratioca, imaju organizacije, odnosno udruženja koja su od javnog interesa za Grad Požarevac u oblasti zaštite lica sa invaliditetom  pod uslovom  da sprovode aktivnosti ili da im je sedište na teritoriji Grada Požarevca, kao opštinske ili međuopštinske organizacije.          

Usluga ličnih pratilaca počela je da se sprovodi u septembru prošle godine, kada su Udruženju za negovanje zdravih stilova života “Veritas” Požarevac dodeljena sredstva od oko 2 miliona dinara za realizaciju usluge. Sredstva su bila namenjena za obuku kandidata i stručnih lica za realizaciju usluga i praćenje aktivnosti. Obuku po programu autora iz Ivanjice “Lični pratilac deteta Korak po korak” završilo je 24 kandidata.

Lični pratilac dostupan je detetu sa invaliditetom odnosno sa smetnjama u razvoju, kome je potrebna podrška za zadovoljavanje osnovnih potreba u svakodnevnom životu u oblasti kretanja, održavanja lične higijene, hranjenja, oblačenja i komunikacije sa drugima, pod uslovom da je uključeno u vaspitno-obrazovnu ustanovu, odnosno školu, do kraja redovnog školovanja, uključujući završetak srednje škole.  Svrha angažovanja ličnog pratioca je pružanje detetu odgovarajuće individualne praktične podrške radi uključivanja u redovno školovanje i aktivnosti u zajednici.

Aktivnosti ličnog pratioca deteta, planiraju se i realizuju u skladu sa individualnim potrebama deteta u oblasti kretanja, održavanja lične higijene, hranjenja, oblačenja i komunikacije sa drugima, što uključuje pomoć kod kuće u oblačenju, održavanju lične higijene, pri hranjenju,  pripremu knjiga i opreme za vrtić odnosno školu, pomoć u kretanju, pomoć u korišćenju gradskog prevoza.

Inkluzija kao ideja je ušla u Zakon o obrazovanju još 2009.god. Medjutim, njen ulazak u sve nivoe obrazovanja ide sporo. U Požarevcu u školama i dalje nema pedagoških asistenata, čiji je zadatak da pruže pomoć i dodatnu podršku deci i učenicima u skladu sa njihovim potrebama. Oni bi trebalo da pomognu i nastavnicima i vaspitačima u cilju unapređivanja rada sa decom i učenicima kojima je potrebna dodatna obrazovna podrška.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije