Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Rad devojčice Vasilije na specijalnoj ediciji kanadske božićne markice
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

12. 01. 2018.

Rad devojčice Vasilije na specijalnoj ediciji kanadske božićne markice

Rad šestogodišnje devojčice Vasilije Ilić iz Požarevca našao se na specijalnoj ediciji božićne markice u izdanju kanadske nacionalne pošte.

 

Upravitelj galerije Milena Pavlović  Barili, Ljiljana Dabić rekla je da je Vasilijin rad nastao u okviru likovne kolonije “Poezija Mileninih boja” koja je održana povodom 54. Ljubičevskih konjičkih igara, u organizaciji galerije i Udruženja likovnih umetnika “Milena Pavlović Barili”.

Jedan od sponzora kolonije bio je i Zoran Mladenović srpski kolekcionar i ljubitelj umetnosti koji živi u Kanadi.

“On je na ovaj način hteo da promoviše jedan od naših radova, odnosno radove naših najmlađih sugrađana u Kanadi”, rekla je Dabić.

Izabran je rad devojčice Vasilije Ilić koja pohađa vrtić “Leptirić”. Tako je nastala poštanska markica u izdanju kanadske nacionalne pošte.

 

Dabić je podsetila da ovo nije prva promocija Milene Pavlović Barili i fondacije u Kanadi.  Zoran Mladenović je 2015. godine uradio markicu sa reprodukcijom MIleninog dela i monografiju posvećenu slavnoj  slikarki.

“Ovo je druga markica koja izlazi, predstavljena je kao božićna markica, specijalna edicija u Kanadi koju su građani Kanade koristili za slanje božićnih čestitki.”, navela je Dabić.

 

 

Vasilijina vaspitačica, Marija Čerkez odazvala se pozivu da sa svojom starijom grupom mališana vrtića “Leptirić” učestvuje na likovnoj koloniji.

“Sva deca su talentovana i to može da se vidi na tako ranom uzrastu. Na nama vaspitačima je da prepoznamo i pratimo talenat. Sa Vasilijom i ostalim drugarima radimo svakodnevno, istražujemo likovnu umetnost i učimo estetiku lepog. Deca tako rade na samopouzdanju i slobodno se izražavaju”, kaže Čerkez i dodaje da je jako bitno da se iskoristi sav potencijal koji deca imaju, “a imaju ga sva deca”.

“Sve je moguće i ništa nije nemoguće, devojčica od 6 godina već sad ima svoj rad u Montrealu (Kanada)” , ističe Čerkez.

 

 

Vasilija Ilić  je inspiraciju za rad dobila na osnovu Milenine slike “Plava venčanica” sa naslovne strane časopisa “Vogue” iz 1940. godine.  “Nacrtala sam mladu”, rekla je Vasilija. Ona je dobila mali štafelaj, poklon koji joj je u znak zahvalnosti uručila Ljiljana Dabić,  ispred  galerije Milena Pavlović Barili.

 

pet

12.01.

2018.

Slavica Vučinić [neregistrovani] u 16:11

Čestitam

Divno je negovati talente,baviti se decom i ...nebo je granica.Bravo za divnu vaspitačicu Mariju a i za upravnicu Dabić koja je približila i otvorila vrata deci.Lepše je sa kulturom a kreće se od malena.Sve čestitke.

Odgovori

Ostavi komentar