Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Završetak izgradnje bloka „Kostolac B3“ za četiri godine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

11. 02. 2018. Požarevac

Izvor: EPS

Završetak izgradnje bloka „Kostolac B3“ za četiri godine

U naredne četiri godine očekuje se da će biti završena gradnja bloka „Kostolac B3“, koji će za oko pet odsto povećati ukupne proizvodne kapacitete EPS-a.


Očekivana godišnja proizvodnja je oko 2,5 milijardi kilovat-časova električne energije. Polaganjem kamena temelјca pored TE „Kostolac B“, 20. novembra 2017. godine počeli su radovi na izgradnji novog, trećeg bloka „Kostolac B3“ snage 350 MW, prvog velikog termokapaciteta koji „Elektroprivreda Srbije“ gradi posle gotovo tri decenije.

EPS će tako dobiti moderan, efikasan blok najviše energetske efikasnosti, koji će ispunjavati sve domaće i evropske ekološke kriterijume i dugoročno će povećati sigurnost srpskog energetskog sistema. EPS će obezbediti 15 odsto sredstava za finansiranje ovog projekta, dok će se preostali deo finansirati iz kredita kineske Eksim banke. U izgradnju novog bloka investiraće se 613 miliona dolara, a zajedno sa pratećim projektom za povećanje kapaciteta kopa „Drmno“, investicija će dostići 715,6 miliona dolara.

Kao uvod u izgradnju novog termobloka, tokom 2017. započeta je realizacija još nekoliko velikih projekata u kostolačkom ogranku EPS-a iz kineskog kreditnog aranžmana, uz poštovanje ekoloških standarda. „Elektroprivreda Srbije“ u januaru je počela montažu savremene rudarske opreme za povećanje proizvodnje uglјa na Površinskom kopu „Drmno“, vrednosti 123 miliona dolara. Kompletan posao vodi kineska kompanija CMEK sa svojim podizvođačima, među kojima su nemački KRUP, austrijski „Sandvik“, kao i srpske firme iz oblasti elektrogradnje i mašinogradnje, saopštio je EPS  Energija.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije