Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

13. 02. 2018. Kostolac

Izvor: EPS Energija

Projekat konzervacije i restauracije ikona Uroša Predića

Crkva Svetog Georgija u Starom Kostolcu poseduje tri vredne ikone koje su rad jednog od najvećih srpskih slikara Uroša Predića. Reč je o ikonama Svetog Đorđa, Svetog Ignatija i Svetog Prokopija, koje će sada biti restaurirane i konzervirane, zahvalјujući ličnom angažovanju kostolačke slikarke Snežane Milošević, uz podršku kostolačkog ogranka „Elektoprivrede Srbije“.

“Pre pet godina došla sam na ideju da ikone u hramu velikomučenika Georgija u Starom Kostolcu moram spasti od dalјeg propadanja. Tako počinje traganje za realizacijom ove ideje. Upoznala sam Sandru Jakovlјević, koja je doktorand i master diplomirani restaurator na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Predočila sam joj ovu ideju i tada je počeo naš zajednički rad na restauraciji ikona. Sandra neće primati nikakvu materijalnu naknadu za restauraciju i konverzaciju na ikonama Uroša Predića, pod takođe besplatnim nadzorom stručnih lјudi. Na sebe sam zatim preuzela zadatak da obezbedim finansijska sredstva i donatore, kako bismo uspeli da obezbedimo sve što treba za ovako složenu restauraciju i konzervaciju ikona Uroša Predića “ istakla je Snežana Milošević.

Pošto je reč o pokretnim ikonama velike umetničke vrednosti, pre započinjanja restauracije bilo je neophodno dobiti i saglasnost Srpske pravoslavne crkve.

“Prikupile smo svu neophodnu dokumentaciju i sve zahtevane dozvole za realizaciju. Poduhvat je započet zahvalјujući blagoslovu vladike braničevskog dr Ignatija Midića, koji nam je odobrio početak radova. U kontaktu smo sa ocem Petrom Ražićem, sveštenikom u crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Starom Kostolcu, koji čuva i brine o ovim ikonama. Urađena su sva detalјna istraživanja i fizičko-hemijske analize strukturnih slojeva na slici, koji su neophodni da bi projekat bio potpun. Svi zahtevani proceduralni postupci su dosledno poštovani i nakon tri godine rada, dobijena je i saglasnost nadležnih institucija “ naglašava Snežana Milošević.

uto

13.02.

2018.

Primus [neregistrovani] u 10:21

Djevojka iz moga kraja..

Provela je noc na putu
kojim krecu od davnina
nasi snovi prema svijetu
s' Perkovica preko Knina

U ocima njenim more
svjetluca joj sol u kosi
ona ne da da je slome
otima se i prkosi
Djevojka iz moga kraja
na usnama njenim kusam
okus prvih poljubaca
okus prvih oskorusa

Ona pamti davne rijeci
slatke boje zavicaja
ima zelju da me lijeci
djevojka iz moga kraja

Provela je noc na putu
na kojem se nade gase
ostala je svu noc budna
u vagonu druge klase

U ocima njenim more
svjetluca joj sol u kosi
ona ne da da je slome
otima se i prkosi

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije