Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

13. 02. 2018. Beograd, Požarevac

Autor: S. Lisac Izvor: Boom 93, Politika

Hoće li se Grad Požarevac držati pravilnika?

U Požarevcu postoji samo jedno igralište koji ispunjava srpske i evropske standarde o bezbednosti dečjih igrališta. Da li će oprema, podloga i svi prateći elementi na ostalim dečijim igralištima u gradu biti u skladu sa standardom bezbednosti nakon izrade pravilnika koje je nedavno je najavio pomoćnik ministra privrede Aleksandar Starčević?

Pravilnikom o bezbednosti dečjih igrališta biće propisano kakva treba da bude oprema na kojoj se mališani igraju, podloga i svi prateći elementi, kako bi se mogućnost povrede mališana svela na minimum.

„Veoma je bitno za dečije igralište da bude bezbedno, a to znači da sva oprema koja je na igralištu mora biti izvedena i izrađena u skladu sa određenim standardom. Svi delovi na igralištima koji su pokretni, gde dete može da se povredi, moraju da budu zaštićeni, jer bi, primera radi, dete moglo da zavuče ruku i povredi se”, rekao je ranije Starčević.

Niveino  igralište pored pošte u Požarevcu, koje je mališanima poklonila nemačka kompanija, a izgrađeno je pre skoro dve i po godine, jedino je igralište sa sertifikatom o bezbednosti.

Neka “pravila igre” postoje na Niveinom igralištu, postoji tabla na kojoj piše kom uzrastu je namenjena kao i nosivost za svaki rekvizit posebno. 

Međutim, način na koji se pojedina deca ophode prema mobilijaru, roditelji mahom ocenjuju kao neprimeren, jer postoji mogućnost oštećenja sprava za igranje. A svaka oštećena sprava je potencijalno opasna za povređivanje dece.

Grad Požarevac ima obavezu da nadoknadi nastalu štetu na dečjim spravama za igranje, a kao bitno se nameće i preventivno delovanje pre nastanka štete. Grad Požarevac po dosadašnjim situacijama nema mehanizme da spreči oštećenja, niti da ukloni postojeća.

Nadamo se da će novi pravilnik dovesti do toga da se prevaziđu nejasnoće, da se tačno odredi mesto svakog učesnika u procesu i šta je u čijoj nadležnosti.  

 

 


 

 


ned

15.04.

2018.

komšija [neregistrovani] u 23:18

sramota

Ja mislim da tu ima kamera, a i policija je na 50m. oni ustvari nemaju vremena za to kažnjavaju obične smrtnike, imaju preča posla moraju da pune budžet.

Odgovori
sre

14.02.

2018.

bagzi [neregistrovani] u 13:39

igralište

Ko nema decu on to ne razume.Još jedno igralište će biti zatvoreno od 20.02.2018 god a to je ono u Gemu.zemljana površina na kojoj se nalaze Ljuljaške,Klackalica,Topogan propašće ili će biti polomljeno kao ovo kod Pošte.Ponavljam ko nema decu on to ne razume.

Odgovori
uto

13.02.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 19:57

Samo stitite delikvente

Prvo da se donesu zakoni koji ce da procesuiraju roditelje I maloletne delikvente koji lome, ruse, pijance po celu noc po igralistima jer su Zakonom maksimalno zasticeni.

Odgovori
uto

13.02.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 15:56

investicije

odma ce da bidne samo da bude napravljeno neko igraliste

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije