Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Malo zainteresovanih poljoprivrednika za novac iz IPARD fonda
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

13. 02. 2018.

Autor: 1 Izvor: Novosti, Boom 93

Malo zainteresovanih poljoprivrednika za novac iz IPARD fonda

Poljoprivrednicima su od sredine decembra 2017. na raspolaganju sredstva IPARD programa EU. Iako je reč o značajnim sredstvima, svega 50-ak zahteva je podneto do sada, pišu Večernje novosti.

Među podnetim aplikacijama za dobijanje bespovratnih sredstava, 15 zahteva je za mašine i 36 za traktore. Rok za podnošenje dokumentacije je 26. februar.

Prethodnih godina poljoprivrednici su informisani o načinu konkurisanja i zahtevima koje je potrebno da ispune za dobijanje bespovratnih sredstava. Postoji mišljenje među proizvođačima, da su IPARD fondovi komplikovani i zahtevni, iako je novac dovoljno atraktivan da se uđe u čitav proces.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović Novostima je rekao da će u martu biti raspisan konkurs za preradu, gde će poljoprivrednici moći da konkurišu za sredstva koja služe izgradnji objekata, ali i za nabavku mašina".

Do kraja godine biće još pet poziva, dodao je Nedimović, što će sa dva prethodna biti ukupno sedam za 2018. godinu.

Tokom ove godine poljoprivrednicima je iz IPARD fonda dostupno 50 miliona evra.

Radi se o pretpristupnim sredstvima EU koja su namenjena za poljoprivredu u iznosu od 175 miliona evra, bespovratno za period do 2020. godine.

Pravo na IPARD podsticaje mogu da ostvare oni koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalaze se u aktivnom statusu.

Srbija je tek krajem prošle godine uspela da dobije odobrenje za korišćenje novca iz fonda, iako je to trebalo da se dogodi još u jesen 2015.godine.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije