Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

13. 02. 2018.

Autor: U.U. M.T. Izvor: Boom 93

Danas je naš dan

Širom planete, 13.februar se obeležava kao Svetski dan radija. Unesko je proglasio ovaj praznik da bi promovisao radio kao mediji i sve mogućnosti koje pruža. Srbija ovaj datum dočekuje sa 280 radio-stanica sa dozvolama za rad.

Ovo je podatak REM-a, ali ne postoji precizan podatak koliko radio stanica trenutno postoji u Srbiji. Broj internet radija nemoguće je odrediti.

Svetski dan radija je Unesko utvrdio 2011. godine i to baš zato što je 13. februara 1946. godine prvi put emitovan program Radija UN.

Radio ima nezamenjivo mesto u našem svakodnevnom životu i na našu sreću, lako dopire do publike. Radio je jedini medij koji možete da konzumirate uvek, u svakom trenutku i na svakom mestu. Svi ostali mediji, koliko god oni bili razvijeni, dostupni i globalni su mediji za koje morate odvojiti pažnju i isključiti se iz svih ostalih zbivanja kako bi se usresredili na sadržaj. To je najveća prednost radija.

Bez obzira na ubrzani razvoj savremenih tehnologija komuniciranja u savremenom digitalnom svetu, radio ostaje najdostupniji medij koji može da se sluša u najudaljenijim delovima planete, jer radio koristi oko 95% svetskog stanovništva jer je tehnologija koju  radio zahteva pristupačnija i jednostavnija. Prema istraživanjima, čak 75% domaćinstava u zemljama u razvoju poseduje bar jedan radio prijemnik.

Razvoj radija je donekle ometen razvojem televizije, a u najnovije vreme razvojem interneta, pa je radijski program morao da se prilagodi potražnji i tržištu. Zbog toga danas mnogo više uspevaju tematizovane tj. formatirane radio stanice. Na taj način, mnogo toga kvalitetnog više nema u radijskim programima, posebno u Srbiji a očigledno je i da će sve manje i biti kvalitetnih medijskih sadržaja. Polako, lagano, sve više ide se u tom istom smeru bezidejnosti.

U nadi da ćemo zajedno dosanjati svetlije dane radija, zahvaljujemo se svima koji slušaju Radio Boom93 sve ove godine.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije