Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Bankama još 20 mil EUR za kreditiranje malih i srednjih preduzeća
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

22. 02. 2018. Beograd, Požarevac

Izvor: Tanjug

Bankama još 20 mil EUR za kreditiranje malih i srednjih preduzeća

Direktor regionalne kancelarije Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Dubravka Negre, najavila je danas u izjavi Tanjugu realizaciju garancija za podršku malim i srednjim preduzećima u iznosu od 20 mil EUR.

Negre je objasnila da se radi o sredstvima iz pretpristupnih fondova EU za podršku malim i srednjim preduzećima, koja će biti otvorena svim bankama u Srbiji, kao i da će ta sredstva biti dostupna sredinom godine.

EIB će te garancije, kako je kazala, najaviti sredinom marta.

“To je prilika da one banke, koje nisu dirketno sarađivale sa našim fondom. pokažu interesovanje za nekom garancijoma. Znamo da trenutno ima dovoljno likvidnosti na tržištu, ali nema mehanizama koje omogućavaju bankama da preuzmu veći rizik da oslobode svoj kapital i počnu da opslužuju mala i srednja preduzeća, a koja do sada nisu mogla da dobiju novac, jer njihov profil rizika nije odgovarao internim pravilima” objasnila je Negre.

Kako je rekla, takva garancijska shema pokazala se kao veoma korisna.

“Banke su likvidne ali im treba mehanizam koji bi omogućio da preuzmu veći rizik i smanje kolateralne zahteve jer je to najveći problem za preduzetnike, to jest mala i srednja preduzeća koja konkurišu za sredstva” navela je Negre, te dodala da je ugovor sa Evropskom komisijom već potpisan i da predstoji implementacija, odnosno da će ovaj projekat zaživeti sredinom godine.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije