Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

13. 03. 2018. Kostolac

Izvor: EPS Energija

Mađioničari sa pucvalom i klјučevima

Svuda su raspoređeni radnici održavanja, od mašinske sale, gde su generatori, do podfilterskog postrojenja. Trude se da svoj posao rade odgovorno i na vreme.

Stabilnost rada blokova u Kostolcu, pored radnika u proizvodnji, najvećim delom drže radnici održavanja i praktično su nevidlјivi za javnost jer njihov rad nije merlјiv tonama i kilovatima, već brzinom otklanjanja kvarova na postrojenjima. Posetili smo ih sredinom februara. Bio je to običan dan, kada je bilo manje intervencija. Inače, u proseku godišnje realizuju više od sto popravki.

Trenutno je u sektoru održavanja 150 radnika i podelјeni su na mašinsku i elektro grupu, a prosek starosti je 50 godina. To im je, kažu, najveći problem, jer su iskusne ekipe, ali nema mladih da nauče i preuzmu iskustvo, bez koga nema kvalitetnog održavanja ovakvog postrojenja.

“Otišli su nam mnogi odlični radnici u penziju, uzeli otpremnine, tako da nam je zaista poslednji voz da podmladimo timove”  kaže Želјko Ilić, rukovodilac Službe održavanja.

“Dobrog majstora ne možeš da dobiješ, njega moraš ovde da stvaraš. Imamo odličnih majstora kod izvođača radova u „Primu“ i među radnicima „Obilića“. Kada bismo mogli te lјude da dobijemo, rešili bismo sve naše probleme “ nada se Ilić.

Kancalarije održavanja vrve od lјudi, tu su dogovori o intervencijama, planovi postrojenja, telefoniranje i koordinacija sa proizvodnjom. Kvar će otklanjati vešto, bez rasterećenja bloka.

“ Pre nekoliko dana imali smo problem sa odšlјakivačem i uspeli smo lanac da popravimo i spojimo samo sa smanjenjem snage kotla. Naravno, to nije uvek moguće” kaže Ilić.

U pogon nas je poveo zajedno sa poslovođom Zoranom Pavkovićem. Tek kada uđeš u kotlovsko postrojenje, postaje ti jasno zašto je promaja uzrok svih bolesti kod nas. Sa svih strana duva kao u tunelu. Odmah nailazimo na veliku grupu radnika koja već treći dan popravlјa havarisani mlin. Ogroman posao i sve su morali da zamene. Kako reče poslovođa Saša Milovanović, upao je zub od bagera, koji je sa kopa došao transportom uglјa i napravio ogromnu štetu. Otkinuo je jednu lopaticu, a disbalans je pokrivio sve, čak i ogroman elektromotor.

“Problem su rezervni delovi, sredstva za rad, jer javne nabavke mnogo usporavaju proces, a nama treba sve odmah i sad” kaže Zoran Pavković, poslovođa.

Tu su radnici našeg održavanja, „Prima“ i „Obilića“. Disciplina na najvišem nivou.

“Najgore je kod sistema za odšlјakivanje i otpepelјivanje. Cevi su kao od papira, abrazivne i imamo zaista mnogo intervencija. Nemamo ni dovolјno iskusnih radnika, pa mnogi od nas ostaju na intervencijama i po 48 sati, sa pauzama koje moramo da pravimo prema zakonu” dodaje Pavković.

Svuda su raspoređeni radnici održavanja, od mašinske sale, gde su generatori, do podfilterskog postrojenja. Trude se da svoj posao rade odgovorno i na vreme.

“Dobri rezultati proizvodnje za nas su satisfakcija, jer to jedino donosi novac kompaniji. Prošle godine, dali smo EPS-u 4.801.941.000 kilovat-sati električne energije i zaista smo ponosni i na kolege u proizvodnji koje odlično rade svoj posao, ali sam ponosan i na ove radnike – samo oni znaju kakve su muke sve imali u održavanju stabilnosti blokova. Međutim, moram da kažem da probleme treba brže da rešavamo na nivou ogranka i na nivou EPS-a, u vezi sa efikasnijim sistemom nabavki i da nam uposle mlade lјude koji žele i vole ovaj posao. Nije ovo za svakoga. Mi smo podelili lјude u grupe, oni rade i po smenama i interventno. Za njih nema pravog godišnjeg odmora, nema praznika, nema slobodnog dana kada dođe do kvara na postrojenju. Nјihov život predodređuje termoelektrana” iskren je Ilić.

Obilazimo postrojenje bloka jedan, a kako saznajemo od održavaoca, polovina opreme koja se pokvari ne može tu da se popravlјa, već mora da se kompletna zameni. Tu nastaje problem, posebno kod pumpi, elektromotora, cevovoda i ventila. Noćna mora im je sistem za transport pepela i šlјake, ali ga drže stabilnim, uz intervencije u najkraćem mogućem roku, kako ne bi stali blokovi. Bez timskog rada radnika proizvodnje i održavanja nema ni stabilnosti „Kostolca“.

Saradnja

Često se radnici sreću i sa kolegama iz Obrenovca, razmenjuju iskustva, ali i pozajme nešto od opreme. I tamo i ovde problemi su slični i, na svu sreću, rešivi. U toku su i pripreme za godišnje remonte na oba bloka, koji će početi u julu, a završiće se krajem avgusta i do tada treba nabaviti sve, organizovati se i utegnuti obe mašine za rad tokom naredne jeseni i zime.

sre

14.03.

2018.

A.Stefanović [neregistrovani] u 08:51

Re: 48 sati.........

Sindikat odavno nema ulogu i ne radi ono što treba da radi.Danas je biti sindikalac unosna profesija,jer se dobija dodatak od 10-30% na platu.A sve poslove vezane za sindikat rade u toku radnog vremena,a ne van radnog vremena.Imate ljude koji će ceo radni vek da provedu kao sindikalci,pa će i penzija da im bude velika.Radničke igre,sastanci,ekskurzije i letovanje u inostranstvu......i stiže dobra penzija.Za to je najveći krivac poslovodstvo,jer je to dozvolilo.

Odgovori
uto

13.03.

2018.

rabadžija [neregistrovani] u 17:09

Re: nepravda

E, samo da znate i ja bih jeo taj gorak leba bez prava žalbe za tolike euriće!

Odgovori
uto

13.03.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 15:47

sta reci

biti majstor u ovoj elektrani je nezahvalno.Ko razume shvatice

Odgovori
uto

13.03.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 13:07

Nepravda

Dok radnici proizvodnje uzivaju i imaju radno vreme i rade svega 18 dana u mesecu jer imaju 4 dana slobodno drugi moraju da ostvare i preko 200 sati mesecno sto je van svakih pravila.Ako odbijes sevaju prijave.Eto cisto da znate istinu koliko je gorak ovaj hleba

Odgovori
uto

13.03.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 12:59

48 sati neprekidno

Pa imate li vi sindikat?,8 sati nedeljno sme da se radi prekovremeno.Radnik mora da ima 12 sati neprekidnog odmora.Pa niste u logoru,obavestite inspekciju rada.Tu je neko nespodoban da organizuje posao

Odgovori

Ostavi komentar