Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Kon: “Svako ko je primio jednu dozu vakcine ima zaštitu od teške forme bolesti”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

16. 03. 2018. Beograd, Požarevac

Izvor: Danas

Kon: “Svako ko je primio jednu dozu vakcine ima zaštitu od teške forme bolesti”

U poslednjoj nedelji registrujemo smanjenje broja novih slučajeva malih boginja u Beogradu što ukazuje da izlazimo iz maksimuma epidemije, rekao je epidemiolog Predrag Kon iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

 

 

Odgovarajući na pitanja građana na Fejsbuk strani Danasa, epidemiolog Predrag Kon iz Gradskog zavoda za javno zdravlje istakao da je da svega ovoga ne bi bilo da su deca vakcinisana preko 95 odsto, što se jasno vidi na teritoriji Vojvodine.

“Beogradu je od 1. decembra do 9. marta vakcinisano oko 15.000 dece što je značajno suzbilo potencijal epidemije, ali se to ne vidi. Da nije tako bilo, epidemija bi bila daleko snažnija i duže bi trajala”, istakao je Kon.

Najveći broj pitanja građana, koji je bilo oko 900, odnosio se na to da li su zaštićeni ako su rođeni te i te godine. Epidemiolog Kon odgovara da svako ko je primio jednu dozu vakcine ima zaštitu od teške forme bolesti, a neki i potpunu zaštitu.

On je naveo da da je početak vakcinacije počeo 1971. godine, ali da prvih nekoliko godina nije dosegnut obuhvat koji je bio željen. Oni koji su rođeni od tada do 1984. mogli su da prime najviše jednu dozu. “Teška forma maloh boginja je ipak kod takvih koji su vakcinisani sa jednom dozom ređa pojava”, naveo je epidemiolog. Rođeni od 1985. gotovo sigurno su dobili dve doze.

Za one rođene pre 1970. godine, doktor Kon, odgovorio je da je velika verovatnoća da su preležali male boginje i da većinom imaju prirodni imunitet. Na pitanje jedne čitateljke od 65 godina kako da se zaštiti jer ne zna da li je preležala male boginje, epidemiolog je naveo da se ne treba štititi, jer je verovatnoća da ih nije preležala teoretska.

Za one koji su pitali da li treba da se vakcinišu sada protiv malih boginja, Kon je naglasio da dodatna vakcinacija neće škoditi već samo pojačati imunološki otpor, ali da nema potrebe za tim ukoliko je neko primio makar jednu dozu. On je dodao da je za zdravstvene radnike planirana vakcinacija i da očekuju da se ona nastavi.

“Imunitet je doživotan, čak i sa jednom dozom, mada nakon 10-15 godina dolazi do pada nivoa antitela i mogućnosti pojave bolesti, ali bolesti koja je značajno blaža. U slučaju vakcinisanih sa dve doze, ta mogućnost je oko 1-2 odsto”, rekao je Kon.

On je podsetio i na podatke iz istorije i naglasio da arhivirani podaci govore da je u sprskoj vojsci uvek bilo smrtnosti od morbila i najniža smrtnost je bila dva odsto – 2 od 100 je umiralo.

“Što se tiče prevakcinalnog perioda, od 1961. do 1970, samo u Beogradu je umrlo 20 dece. Pedesetih godina je umiralo u proseku 100 dece, tako da masovnost oboljevanja je učinila da se ne vide umrli. Sada je situacija potpuno suprotna. I u ovoj epidemiji imamo znatno manje oboljevanja nego što je bilo u prevakcinalnoj eri”, objasnio je Ko

Nedavno je direktorka predškolske ustanove “Ljubica Vrebalov” u Požarevcu, Marija Bajić najavila tribinu krajem marta, kada se očekuje gostovanje dr Predraga Kona, epidemiologa u Zavodu za javno zdravlje Beograda. Bajić je istakla da se sa roditeljima čija deca idu u vrtić dosta razgovaralo o važnosti vakcinisanja, te je smanjen broj nevakcinisane dece, sa 108 na 80, koliko ih je trenutno.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije