Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Turistička organizacija grada Požarevca: Brojne aktivnosti u narednom periodu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

06. 04. 2018. Požarevac

Izvor: Boom93

Turistička organizacija grada Požarevca: Brojne aktivnosti u narednom periodu

TO Požarevac se se tek vratila sa Sajma turizma u Nišu. O utisci sa Sajma za Boom 93 govori direktorka TO Jelena Vukazić.

“U Nišu je održan 19. Sajam turizma i aktivnog odmora. Naglašavam da je sajam aktivnog odmora, jer mi tu ovaj put imamo sta da ponudimo. Ove godine TO u saradnji sa loklanom samoupravom i Narodnim muzejom, obeležava neke jubileje, poput 300 godina Požarevačkog mira, koji je najveći jubilej ove godine, dalje mi smo organizatori 55. LJKI i ono sto je jako važno, obeležavamo 24. LIMES kongres areheologa na Viminacijumu . LIMES je bila granica Rimskog carstva. Ta granica se protezala od Velike Britanije I svake godine na toj granici neki grad dobije priliku da bude domaćin takvog jednog svetskog kongresa. Ove godine su dobii Beograd i Viminacijum, kao nekadašnja prestonica Rimske provincije Gornje Mezije. To se dešava odmah nakon LJKI, već od 3.septembra i traje nedelju dana, biće 500 arheologa iz celog sveta.

Posebno bih najavila Viminacijum avanturu, letnji kamp, uzbudljiv I kreativan koji  kreće sa radom ovog leta. U okviru letnjih priprema za 24. Limes kongres u samom Viminacijumu izgrađuje se replika vojnog logora, čuvene sedme Klaudijeve legije i ona će biti smeštajni kapacitet, imaće 480 ležajeva i već od 30.juna počeće letnji kampovi za mlade uzrasta od 10 do 17 godina. Smene će biti na svakih nedelju dana. Pored tog smeštajnog kapaciteta, bice tu Rimski legionarski poligon i Avantura park. Oba poligona testiraće njihovu izdržljivost, biće preko 30 različitih aktivnosti, a poenta je da se radi na timskom duhu i da se zadrži sopstvena individualnost. Iz tog razloga, pozvala bih sve zainteresovane, decu, mlade I roditelje na odu na sajt viminacijumadvanture.com, gde postoje sva dalja upustva za prijavu za ove letnje kampove. Na istom sajtu, oni koji žele da se prijave za instruktore na ovim kampovima mogu se informisati sto se tiče obuke za instruktore koje ce se održati 18,19. i 20 maja na arheološkom nalazištu Viminacijum. Svi oni koji se uklapaju u ovu priču i žele neki posao tokom leta i zele da rade sa decom i mladima mogu da se prijave.”

Posle Sajma u Nišu, idemo na Uskršnji festival?

“Uskršnji etno festival ove godine  je 14. po redu i mi ga tradiocionalno organizujemo zajedno sa MZ Poljana, Crkvenom opštinom Poljana i Etno sekcijom KUD Mladost iz Poljane, pod pokroviteljstvom je Grada Požarevca, drugog dana Uskrsa, to je ove godine 9.aprila. U ponedeljak sa početkom u 10 sati u porti Manastira Sestroljin ponovo cemo se okupiti sa etno izložbom rukotvorina, hrane I kulturno umetničkim programom. Ovaj festival ce biti otvoren u 10 sati, nakon toga će uslediti izložba rukotvorina i hrane, biće takmčenje u 4 kategorije, za najlepši štand, najlepše uskršnje jaje, najoriginalnije jelo i naravno u kucanju uskršnjih jaja. U 14 sati ide onaj omiljeni deo za posetioce, kada je degusiratanje hrane. Nakon popodnevne pauze u 17 časova ide i nastup kulturno umetničkih društava, gde će između ostalih nastupati i “KUD Mokra Gora” iz Zubinog potoka (Kosovo I Metohija) i Tradiocionalna kulturna fondacija Karasul iz Gradinara, Caras – Severin (Rumunija). Koristim priliku da poštovaoce tradicije pozovem da dodju tog dana kao I one koji će prvi put prisustvovati tako nečemu, a verujem da će im se svideti i da će ostati zaljubljenici u isto.

Zelim Vam srećan Uskrs u ime TO požarevac i da bismo to zajedno proslavili pozivam vas na 14.Uskrsnji Etno festival”.

pon

16.04.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 07:48

turistička meka

kada u Požarevcu bušiš rupu, već na metar, dva, naletiš na turizam.

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije