Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

16. 04. 2018. Smederevo

Izvor: Naše Novine, E Kapija

Smederevski Želvoz vraća staru slavu

U hale smederevskog remontera, posle dužeg vremena, koje je između ostalog, donelo privatizaciju i obnavljanje rada, stižu veće količine vagona za popravku. Reč je o prvom delu posla koji podrazumeva remontovanje 160 vagona.

Rukovodstvo ambiciozno najavljuje da će se vratiti zlatno doba Želvoza. I ne samo to – u planu su još neke, toliko značajne novine da sasvim menjaju dosadašnju poziciju fabrike.

- Mi smo, počevši od 1. juna prošle godine, dosta uložili u revitalizaciju opreme, sve mašine koje su postojale su dovedene u stanje potpune ispravnosti. Popravljene su mašine koje nisu radile 20 ili 30 godina i koje u regionu niko nije imao - kaže za Naše novine direktor Želvoza Milorad Stojković.

Kako objašnjava, smederevska kompanija je počela da se uključuje u tendere kako u Srbiji, tako i van zemlje, zahvaljujući čemu su dobili značajne poslove.

- Jedan od njih je i remont 160 vagona za Srbija Kargo. Ugovor je potpisan i prvi vagoni su stigli u fabriku. Mi smo u obavezi da to uradimo u narednih nekoliko meseci, što za kapacitete fabrike, koja je nekada remontovala i po 1.000 vagona godišnje, nije ništa neuobičajeno.

Kako objašnjava Stojković, ostvarena je i saradnja sa Železarom, a Želvoz učestvuje i na tenderu Kargo Crne Gore za obradu osovina i nekoliko putničkih vagona za remont.

- Imali smo kontakte i sa Železnicom Bosne i Hercegovine, koja je zainteresovana za popravku teretnih vagona, obradu točkova… Bili su nam gosti iz Železnica Slovenije. Sa jednom njihovom firmom dogovaramo nastup, a uskoro očekujemo i tender za izrada novih teretnih vagona, odnosno koševa teretnih vagona - kaže Stojković i dodaje da se, pošto su u stečaj otišle Fabrika šinskih vozila Goša i Fabrika vagona Kraljevo, javila potreba da Želvozi, kao jedan od najvećih remontera, razmotri mogućnost da počne da proizvodi i nove stranice za teretne vagone.

Ukoliko se to ostvari, Želvoz očekuju nova tehnologija, novi alati, novi prostor...

- Napomenuo bih i da smo u međuvremenu uspeli da dobijemo sve licence potrebne za izradu vagona, kako u domaćem saobraćaju, tako i van Srbije. Ostaje nam još jedna licenca da radimo remont stranih kola.

Želvoz trenutno ima oko 160 zaposlenih, među njima desetak inženjera, ali je konkurs za njih, kao i bravare i varioce uvek otvoren.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije