Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Gligorijević: "Najbitnije je da učenici mogu kritički da misle"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

15. 05. 2018. Požarevac

Autor: S. Lisac Izvor: Boom 93

Gligorijević: "Najbitnije je da učenici mogu kritički da misle"

Kao jedna od 20 škola u Srbiji Požarevačka gimnazija priključila se projektu Saveta Evrope i Ministarstva prosvete „Podsticanje demokratske kulture u školama“. Organizovano je niz aktivnosti.


U okviru projekta "Podsticanje demokratske kulture u školama“  Požarevačka gimnazija organizovala je javni čas fizike na kome je predstavljena sekcija primenjene fizike i elektronike koju čine učenici od I do IV razreda. Ove godine akcenat je na robotici, a učenici iz sekcije predstavili su svoj 3D štampač koji su sami napravili.


Profesorka Požarevačke gimnazije, Maja Jovanović Gligorijević, član tima za širenje demokratije u školama Republike Srbije rekla je da škola daje veliki doprinos ovoj aktivnosti, te da je najbitnije da “učenici rastu u demokratske ljude koji mogu kritički da misle, koji imaju široko ovorena vrata da priđu svojim profesorima, da ih zamole da im budu mentori za sve ideje koje oni mogu da realizuju, odnosno imaju planove i projekte, a profesorski kadar i svi zaposleni pokušavaju u svakom trenutku da im izađu u susret u bilo kom segmentu njihovh aktivnosti.”


Kako se učiti kreativnosti i šta je ilustracija, objasnio je poznati illustrator, Bob Živković učenicima koji su učestvovali na likovnom konkursu u karikaturi. On je održao radionicu i na duhovit i zanimljiv način ih je upoznao  sa ključnim stvarima koje podstiču kreativnost.

“Mislim da je jedna od ključnih  stvari za kreativnost ono što nisam imao, pa sam morao to da osmislim crtajući. Druga stvar koja mi je pomogla u kreativnosti su stvari koje su male manu”, a kao primer naveo je knjigu “Gospodar prstenova” koja nema nijednu ilustraciju.

Izložba radova učenika sa likovnog konkursa 

 

 


 

 


 

 

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije