Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

25. 05. 2018.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Ove zgrade moraće da se obnove

Dotrajale stambene zgrade u Požarevcu moraće da se urede o trošku stanara, a Grad će radove sufinansirati do 90 odsto vrednosti. Određene su prve zgrade u strogom centru koje će se obnavljati uz sufinansiranje iz budžeta.

U okviru zakonskih izmena kojima je regulisana obaveza upravljanja i održavanja stambenih zgrada, Skupština Grada Požarevca je na poslednjoj sednici usvojila i prvu odluku o urbanističkoj zoni kojom se Skupštinama četiri stambene zgrade nalaže da donesu program održavanja zgrada i konkurišu na predstojećem konkursu za sufinansiranje obnove fasada koje će raspisati grad. 

Reč je o stambenim zgradama na početku ulice Tabačka čaršija sa leve strane i ulazu na početku Drinske ulice sa desne strane. Ove zgrade su ocenjene kao dotrajale i moraće da se obnavljaju u javnom interesu u oblasti stanovanja.

Inače, javni interes u oblasti stanovanja podrazumeva predstavlja sprečavanje štetnih posledica po život ili zdravlje ljudi, imovinu veće vrednosti i okoline, kao i estetskog izgleda zone i trga na kome se zgrada nalazi.

Za zgrade u Tabačkoj čaršiji, brojevi 1, 3 i 5 i Trg oslobođenja broj 3 određena je urbanistička zona i formirana komisija čiji je zadatak bio da sačini Elaborat o stanju stambenog fonda. U Elaboratu je sagledano stanje ovih zgrada koje su izgrađene 1965.godine, a ocenjeno je da su dotrajale jer 53 godine nisu obnavljane. Takođe su detaljno navedeni radovi koji su nužni da se izvedu, bez cene troškova koji bi trebalo da se naknadno utvrde.

Elaborat je osnov da skupštine stanara donesu Program održavanja zgrade u 2018.godini i sa dokumentacijom učestvuju na konkursu koji će raspisati gradska uprava.

Inače, odluke o načinu i uslovima za sufinansiranje obnove stambenih i poslovnih zgrada u Požarevcu i Kostolcu, predviđeno da grad može od 10 do 50 odsto, izuzetno do 80 procenata da učestvuje u sufinansiranju obnove fasada stambenih i stambeno poslovnih zgrada. Ovo se odnosi na zgrade koje imaju minimum 5 stanova i jedan poslovni prostor.

Međutim, na poslednjoj sednici izmenjena je i ova odluka, pa je u centračnoj zoni zbog urbanističkog značaja, učešće iz budžeta povećano na 90 odsto!

Zanimljivo je da za murale na ovim zgradama ne postoji tehničko rešenje kojim bi se sačuvali, a ta problematika nije sagledana na odgovarajući način prilikom njihove izrade. Tako da ispada da smo bespotrebno izdvajali novac iz budžeta i oslikavali fasade slikama koje će ostati sačuvane samo godinu dana.

sre

30.05.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 14:28

Super

Mene zanima kome padaju takve ideje na pamet i zasto je moj grad podtao najruzniji i najgori u Srbiji?

Odgovori
uto

29.05.

2018.

Povratak u budućnost [neregistrovani] u 11:49

Re: Hahs

Taj je hteo i da pootpušta sve zaposlene u Gradskoj upravi. Čudo je on !

Odgovori
uto

29.05.

2018.

Muralista [neregistrovani] u 11:32

Požarevac na hlebu i vodi

Srušite zgrade ali ostavite murale !

Odgovori
pon

28.05.

2018.

Potemkin [neregistrovani] u 16:32

Belu bluzu suza kvasi

Postalo je bitno samo utucati što više para u besmislene projekte i skinuti što deblji kajmak.

Odgovori
pon

28.05.

2018.

Burjanac [neregistrovani] u 09:37

sve u centrar

upravo tako, ako daju 80% lezilebovićima oko kruznog toka onda celom gradu da daju bar 30% učešća u obnovi fasade na kućama!!

Odgovori
ned

27.05.

2018.

Zika Zeneva [neregistrovani] u 10:35

Skorojevici

Sram Vas bilo! Niti jedna vlast u gradu od II sv. rata nista nije uradila za grad!

Odgovori
sub

26.05.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 06:19

SMS

ajmo jednu SMS akciju,posalji poruku na broj za sredivanje fasade.Mozemo da probamo i sa Tamarom u akciji posto trenutno rade istocnu Srbiju.

Odgovori
pet

25.05.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 20:29

Hahs

Bane je izjavio prosle godine da binte zgrade porusio i napravio veliki trg. A da se grad prosiri ka rekama... Sta bi?

Odgovori
pet

25.05.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 19:23

svasta

imate toliko socijalnih slucajeva gde dinar ne date da se sredi kuca.Ovi ekstraprofiteri sto su kupili stanove za 5 maraka sada imaju imovinu vrednu u proseku 45000 evra i vise.Mislim da bi trebali i namestaj da im promenite.Donesite uredbu da u strogom centru nema klime na fasadama bil bi lepse a i ne bi nam kapljalo za vrat

Odgovori
pet

25.05.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 15:22

sto?

Opatija ne finansira moju fasadu od kuce.....

Odgovori

Ostavi komentar