Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Oglasio se investitor zgrade poplavljenog stana: Odmah smo reagovali
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

18. 06. 2018.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Oglasio se investitor zgrade poplavljenog stana: Odmah smo reagovali

Nakon što je na sajtu Boom 93 prošle nedelje uz vest o posledicama poplava u Požarevcu objavljen snimak prokišnjavanja u stanu jedne od stambenih zgrada, oglasio se investitor i izvođač RD Inženjering Dva koji je pojasnio da se radi o zgradi u Dunavskoj ulici. Iako nije pomenut u tekstu ili snimku na portalu, niti je navedena bilo kakva adresa objekta, investitor navodi da mu je vest koja je objavljena na našem sajtu nanela veliku štetu u poslovanju.

Podsećamo da je jako nevreme u Požarevcu izazvalo polave 13.juna kada je i nastao snimak koji je emitovan na portalu Boom 93. RD Inženjering Dva u dopisu navodi da je u dogovoru sa vlasnikom stana i upravnikom zgrade tri dana ranije, 10.juna započeo radove na rekonstrukciji terase koja se nalazi iznad stana koji se vidi u video snimku.

Radovi na sanaciji prokišnjavanja terase u Dunavskoj ulici su započeti na insistiranje stanara zgrade. Nakon izlaska na teren i uvida u postojeće stanje formiran je tehnički opis radova.    

Sa ovim tehničkim opisom radova upoznati su u profesionalni upravnik zgrade kao i vlasnici stanova, stana iz kojeg se vršila sanacija (6 sprat) kao i stana koji je bio ugrožen na 5 spratu, navodi se u dopisu.

Takođe je sa navedenim radovima upoznat i kupac stana na 6. spratu koji je u međuvremenu prodat.

Radovi su uredno prijavljeni upravniku zgrade koji je na oglasnoj tabli postavio i obaveštenje stanarima da su radovi u toku i kada je planirano da se završe.

U RD Inženjering navode da je na nagoveštaj lošeg vremena, terasa zastićena krovnim folijama sa preklopima od 50 cm na spojevima i povijanjem folije u ukupnoj visini zida terase, sa obradom folije i njenim fiksiranjem ka horizontalnim odvodima sa terase.

„U ekstremnim padavinama koje su usledile došlo je do prokišnjavanja terase a na poziv stanara smo se odazvali odmah i za deset minuta bili na licu mesta“, navedeno je u dopisu i dodaje:

„Čim smo ustanovili da folija nije mogla da zadrži ekstremno visoku količinu vode i da je došlo do proboja vode ka tavanici i okapavanja u stanu na petom spratu izveli smo grupu radnika na terasu dok je oluja još trajala i počeli sa radovima za uklanjanje vode, što je bio i prioritet u tom trenutku. Izbijeni su odvodi ka krovnim ravnima terase, kako bi se voda što pre uklonila sa ugrožene površine postavljene su nove okapnice koje su tretirane Sika fix construction masom. Terasa je detaljno očišćena istu noć i sva voda sa terase je uklonjena. Terasa je zatim nadkrivena folijom u jednom komadu najveće gustine. Svi povijeni delovi folije, uz obodni zid terase su obezbeđeni i fiksirani.  Sutradan smo formirali komisiju koja je od jutarnjih sati izvršila popis nanete štete, kako bi se ista uklonila u najkraćem mogućem roku“.

Zaključuje se da je u međuvremenu je terasa zaštićena sa jos jednim redom folije, kako bi se sprečila mogućnost eventualnog prodora vode usled jačih padavina.

 

 

 

U ovoj firmi navode da su radovi tekli po planiranom roku i do sada su završeni radovi na demontaži sloja keramike, sloja cementne košuljice, sloja termo i hidro izolacije terase. Sav šut je pažljivo odnošen liftom i odlagan iza objekta, kako bi se po završenim radovima odatle i uklonio. Svi koridori kao i lift su dnevno čišćeni od strane naših radnika. Rad na demontaži je izvođen u maksimalno teškim uslovima na temperaturama višim i od 40 stepeni Celzijusovih merenih na samoj terasi i to bez prekida kako bi se radovi obavili u maksimalno kratkom roku.

 

Tehnički opis radova

Na postojećoj prohodnoj terasi potrebno je, zbog uočenih nedostatataka izvršiti sledeće radove:

•             U potpunosti skinuti sloj keramike u površini od 52 m2

•             U potpunosti skinuti sloj za pad formiran u cementnoj košuljici

•             U potpunosti skinuti sloj postojeće termoizolacije debljine 5cm

•             Izvršiti otparivanje međuspratne konstrukcije kako bi se dovoljno isušila pre izrade termoizolacije

•             Na obodnim zidovima terase oguliti sloj završnog akrilnog maltera

•             Na obodnim zidovima terase skinuti postojeću termoizolaciju u visini od 20cm od postojeće visine poda.

•             Postaviti novu termoizolaciju na obodne zidove terasa, sa pravilnim lepljenjem bandažiranjem spojeva, tiplovanjem ploča, mrezicom i lepkom u dva nanosa.  

•             Postavljanje paronepropusne folije

•             Izrada termoizolacije u sloju od 3-5 cm (u zavisnosti od mogućnosti formiranja ispravnog i minimalnog sloja za odvodnjavanje) od stirodur ploča.

•             Izrada košuljice sa formiranim slojevima za pad ka već formiranim odvodima sa terasa sa minimalnim padom od 1-2%. Košuljicu raditi sa pravilnim odnosom 1:3 i dodatkom Sika Fibrins polipropilenskih vlakana u svemu po specifikaciji proizvođača.

•             Izlivenu košuljicu pravilno negovati i dnevno meriti tvrdoću i procenat vlažnosti.

•             Košuljicu formirati sa minimalno jednom dilatacionom spojnicom po sredini postojeće površine terase.

•             Dilatacionu spojnicu obraditi u dogovoru i upustvu izvođaca hidroizolacije 

•             Po isusivanju košuljice do procenta vlažnosti od <6% započeti izradu i nanošenje SikaBond T8 sloja za hidroizolaciju, Voditi računa o periodu dana kada će se izvršiti napomenuti radovi zbog položaja terase i dnevnih temperatura.( Predlog je da se radovi izvedu u po podnevnim časovima kada se formira senka na terasi i smanjuje temperatura podloge i roka za postavljanje drugog sloja koji će služiti kao lepak za keramiku)

•             Čim prvi sloj postane prohodan 5-15 sati izvršiti postavljanje pločica u drugom sloju Sika Bond hidroizolacionog lepka i to nanošenjem lepka u celoj površini nazubljenom gletelicom i utapanjem pločica celom površinom.

•             Fugovanje pločica izvršiti Sika ceram epoxy grutom u tonu po izboru projektanta.      

ned

24.06.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 18:50

Re: Građevinac

Za sve što ste napisali ste u pravu ali DŽABA! Svi se prave ludi, žmure, ćute, a svi znamo i zašto.

Odgovori
uto

19.06.

2018.

Gradjevinac [neregistrovani] u 13:19

Može par pitanja

Padavine jesu bile ektremne, ali da li je projektom predvidjen ovaj stan na tavanu ili je on naknadno nakon tehničkog prijema pretvoren u stambeni prostor zahvaljujući unapred potpisanoj saglasnosti svih stanara zgrade?
Da li se nešto slično dešavalo u zgradama koje je gradio pomenuti investitor svih ovih godina?
da li je iko postavio pitanje nadležnim organima kako to da neki investitori dobijaju uvek masksimalne uslove za gradnju, a drugi se svode na striktno poštovanje zakona?
Da li se za dobijanje gradjevinske dozvole postavljaju isti uslovi svima od strane vodovoda i kanalizacije, elektormorave, telekoma, toplifikacije, vatrogasaca, komunalnog preduzeća ili nekom više, a nekom manje, pa nemamo svi isti ili jednak kvalitet grejanja, izolaciju, pritisak vode, ispadanje sklopke, dovoljno parking mesta ispred i oko zgrade, kontejnere za smeće pored samog ulaza u zgradu ili vodu u garažama?
Da li u Požarevcu postoji gradjevinska i urbanistička mafija?

Odgovori

Ostavi komentar