Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Gradski park u granitnim pločama i fontanom za više od 2 miliona evra
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

21. 06. 2018.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Gradski park u granitnim pločama i fontanom za više od 2 miliona evra

Gradska uprava objavila je javni poziv za prezentaciju urbanističkih projekata za rekonstrukciju gradskog parka u Požarevcu i rekonstrukciju prostorne celine Čikoš sa idejnim rešenjima.Urbanistički projekat za gradski park i pasaž Parma izradilo je preduzeće BMD BAU iz Beograda. Prema proceni čitava rekonstrukcija parka trebalo bi da košta čak 255 miliona dinara, odnosno skoro 2,2 miliona evra!

Rekonstrukcija podrazumeva uređenje prostora ispred Načelstva sa fontanom, sanaciju i rekonstrukciju parkovskih površina, funkcionalnu organizaciju prostora i opremanje urbanim mobilijarom.

Predviđeno je rekonstrukcija staza i novo popločavanje sa odvodima za atmosfersku vodu, uzgradnja javnog toaleta, česme sa vodom za piće, sanaciju i obnovu zelenila i travnjaka, ali i restauraciju spomenika Milošu Obrenoviću.

Plato ispred zgrade Načelstva pretežno će zadržati postojeće formacije staza u parku. Na ovom platou bi pored traka vodenog ogledala fontane, trebalo da se formiraju i trake zelenih površina.

 

Čitav novoformirani plato nosiće motiv sa grba grada Požarevca, sa tri paralelne trake koje se pružaju paralelno sa zgradom Načelstva, a simbolizuju tri

reke koje okružuju grad – Dunav, Veliku Moravu i Mlavu. Traku najbližu Načelstvu čini fontana, središnja traka formira se slogom kamena u popločanju, dok je treća traka formirana pomoću zelenih površina.

Fontana ispred zgrade Načelstva trebalo bi da se sastoji od 4 bazena i tako formira vodeno ogledalo koje se pruža duž cele prednje fasade. Širina svih bazena trebalo bi da isnosi 2.5m dok će dužine varirati.

S obzirom na frekventnost prostora ispred zgrade Načelstva, posebno oko

samog ulaza, ovakvim rešenjem, sa prostranim platoom, on bi trebalo da se rastereti a ujedno

bi se dobio reprezentativno uređen prostor koji će biti atraktivan i tokom brojnih venčanja koja se održavaju u gradskoj kući.

Duž zelenih površina koje se pružaju od platoa ispred zgrade Načelstva ka centralnom platou sa spomenikom Knezu Milošu, planiraju se klupe koje će brojnim pocetiocima parka, kao i građanima koji dolaze u Načelstvo biti prostor za odmor i predah.

Predviđa se formiranje pravca posebnog značaja koji vodi od Tabačke čaršije kroz pasaž „Parma“, preko centralnog platoa sa spomenikom Knezu Milošu do glavnog ulaza u objekat Gradske uprave. Spomenik se nalazi na kružnom platou koji je formiran na mestu preseka glavne podužne i poprečne staze parka kao i sporednih dijagonalnih staza, tako da se spomenik sagledava iz osam pravaca.

 

Budući da je spomenik jedna od glavnih karakteristika grada i njegov prepoznatljiv simbol, ovom prostoru biće posvećena posebna pažnja. Spomenik Knezu Milošu zadržava status centralnog motiva u parku sa potpunim zadržavanjem pozicije spomenika uz obnavljanje i osvežavanje cvetne rondele koja okružuje postament.

Centralni kružni plato unutar parka bi trebalo da se rekonstruiše i dobije precizniju kružnu

geometriju sa spomenikom Knezu Milošu i cvetnom lejom u sredini.

Popločanje platoa se formira od radijalno postavljenog kamena u odnosu na spomenik, sa ubačenom diskretnom podnom rasvetom, čime će se dodatno istaći značaj ovog prostora i samog spomenika. Plato će biti okružen lučnim klupama koje će se pružati po obodu platoa izmeću staza.

Za sve staze i platoe u Gradskom parku planira se novo popločanje od granitnih kocki, koje će biti u skladu sa epohom u kojoj je park podignut.

Oko parka planirana je niska ograda koja se sastoji od betonskog zidića, visine 40 centimetara na kom se nalazi ograda od kovanog gvožđa svedene geometrijske forme. Ova ograda daće parku autentičan izgled gradskih parkova s kraja XIX veka, kada je park i podignut, pri čemu se neće kopirati oblici prošlih epoha.

 

Planirana je izgradnja prizemnog objekta javnog toaleta na prostoru između Gradske kuće i pijace.

Planirana je javna česma u delu namenjenom za sedenje oko eliptične cvetne leje u južnom delu parka. Česma se sastoji od 3 vertikalna pravougaona stuba, čime se takođe prati motiv sa grba grada. Tri stuba predstavljaju tri česme - za odrasle, decu i kućne ljubimce i postavljene su na odgovarajućim visinama.

Predviđena je i rekonstrukcija pasaža „Parma“ u kom se planira postavka novog popločanja koje će formirati se nadovezati na popločanje Gradskog parka čime će se formirati vizuelna celina parka i pasaža.

 

U pasažu „Parma“ koji nije pod zaštitom kao spomenik kulture planira se postavka prostorne instalacije – konstrukcije koja će se koristiti za različite privremene postavke, izložbe, postavku novogodišnje rasvete i slično.

Pasaž Parma će nastaviti kao i do sada da služi stanarima zgrada za pristup parkingu unutar bloka.

U gradskom parku planira se postavljanje sistema za rasterivanje ptica.

Prvobitno se planira uklanjanje gnezda, nakon čega bi trebalo se montira zvučni rasterivač ptica

koji rasteruje ptice štetočine na površini do 2.5 hektara. Zvučni rasterivač ptica je bezbedan, human i ekološki način zaštite od ptica. Ovakvi sistemi uspešno rasteruju: golubove, čvorke, vrapce, galebove, vrane, kosove, kormorane, gavrane, detliće, ali i druge vrste.  Pored ptica rasteruje i sitne životinje.

Postavkom ovakvog sistema smanjuju se troškovi čišćenja i održavanja, rizici širenja zaraze, a smanjuje se i neprijatnost za posetioce parka i stanovnike okolnih zgrada.

 

Planira se kompletna zamena zastora na svim stazama u parku, kao i u pasažu „Parma“ i postavljanje popločanja od svetlo sivih granitnih ploča, pri čemu će  Idejno rešenje sanacije, konzervacije, restauracije i adaptacije Gradskog parka i Pasaža različite zone u parku biti diferencirane različitim slogom popločanja u skladu sa namenom.

Ograda se sastoji od betonskog dela visine do 0,4m na koji se postavlja ograda kovanog gvožđa do ukupne visine od 0,7m.

Javna česma je od inoksa, sa neophodnim pratećim instalacijama vodovoda i kanalizacije.

Prostorna instalacija / konstrukcija u pasažu „Parma“ je od metalnih stubova između kojih se razapinju čelične sajle.

Park se oprema svim potrebnim mobilijarom, klupama, kantama i kandelabrima čiji izbor je neophodno izvesti vrlo pažljivo. Koristiti elemente modernog dizajna, ali u skladu sa gradicijom, bez doslovnog kopiranja oblika iz drugih epoha.

 

Analizom postojećeg zelenila, utvrđeno je da su mnoga stabla u lošem zdravstvenom stanju, sa simptomima bolesti ili dejstva štetočina, ili zahtevaju mere sanacije u vidu orezivanja suvih grana, ranije odlomljenih grana ili obradu nepravilno orezanih preseka, prihranjivanje i druge mere. Pored toga veliki broj drveća u Gradskom parku čine stabla kratkovečnih vrsta koje je staro više decenija i

odavno su dosegle svoju zrelost.

Izlaskom na teren ukupno je zabeleženo 281 primerak drvenastih i žbunastih vrsta. Ovim projektnim zadatkom predloženo je uklanjanje 24 lišćarskih stabala i 43 četinarskih stabala, svih topijara, svog žbunja, svih ruža i cele žive ograde.

U cilju očuvanja zelenog fonda gradskog parka predviđa se sadnja novih

sadnica, kako bi se nadoknadio gubitak stabala koja će biti ukonjena. Planira se

sadnja 31 lišćarskog stabla 3 četinarska stabla.

Planira se zamena postojećih cvetnjaka, gde će se redovno saditi sadnice sezonskog cveća i menjati redovno, po planu održavanja.

 

Uvid u urbanističko rešenje gradskog parka i pasaža Parma može da se izvrši zaključno 2.julom u kancelariji broj 137 na prvom spratu zgrade Gradske uprave grada Požarevca, od 10 do 13 časova, kao i na internet stranici Grada Požarevca.

čet

28.06.

2018.

MAKETA [neregistrovani] u 16:16

DUPLO GOLO

Setimo se makete za bazen koju je BANE postavio ispred TC. NOVI DOM 2012 godine. Evo sad je polovina 2018 i NIŠTA. Zabraniti Banetu Maketi da se igra novcem poreskih obaveznika.

Odgovori
čet

28.06.

2018.

Ljadža from down town [neregistrovani] u 09:16

Re:

a sto jadne ptice da oteraju? Ovako, većina grada Požarevca se doselila iz okolnih sela i njima je dosta krava, kokoški i ostalih ptica, zato da rasteraju ptice jer misle da park je nesto sto i seosko dvorište ili njiva.

Odgovori
sre

27.06.

2018.

Радиша [neregistrovani] u 08:43

А зашто дрвеће?

Зашто мора да се уклони сво постојеће дрвеће?
Значи, парк без хладовине наредних 10-так година!
Да ли се неко запитао коме треба и чему служи такав парк?

Odgovori
pon

25.06.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 14:19

Gradski park

A sto jadne ptice da oterate?

Odgovori
pon

25.06.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 05:44

Projekti propadaju

Upropastice i ovaj projekat kao sto su upropastili sve ostale projekte.
Projekat zatvorenog bazena je odavno propao jer trenutna vlast nece da podrzi projekte koje je pokrenula prethodna vlast. Tako vec godinama, cim se promeni vlast, propadaju projekti i pare zbog kompleksiranih funcionera koji nikada ne rade u interesu grada i gradjana. Pa pogledajte na sta lici grad. Ulice suzene, pola grada prokopano a sad planiraju i park da upropaste...samo sto ce i taj projekat da propadne.

Odgovori
ned

24.06.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 15:09

Bravo majstor Bane!

Praviš Požarevac na vodi? Ko još stavlja granit, kamen koji se koristi za spomenike, za popločavanje? Da se bolje klizamo?
Majstor Bane, smeće je došlo do puta kod novog groblja, vodu iz bare pijemo a ti sa pajtosimo nemilice trošiš narodne pare na sužavanje ulica i parka!
Sram vas bilo!!!

Odgovori
ned

24.06.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 11:04

A drvece?

To nece biti park!!!

Odgovori
sub

23.06.

2018.

banda [neregistrovani] u 23:13

android

Neka dolaze sa strane.Sa njima se lakse deli usur.Kako smo glupi.

Odgovori
pet

22.06.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 19:49

protogonisti poznati

Ovo je ista ekipa koja je trebala da uzme nenormalnu lovu za odnosenje djubra.

Odgovori
pet

22.06.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 19:41

NADUVAVANJE

Pa urbanisticki projekat ne sadrzi cene, ko je procenio koliko ovo kosta, jel bane.

Odgovori
pet

22.06.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 17:48

inertnost

Krivi su gradjani sto za njihove pare dozvoljavaju da se ovo radi, ni ovce im nisu ravne.

Odgovori
pet

22.06.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 12:36

TESKA LOPOVINA

APELUJEM NA ISTRAZNE ORGANE DA PRATE OVAJ OCITI LOPOVLUK.

Odgovori
pet

22.06.

2018.

Miki [neregistrovani] u 08:46

NEMA SMISLA

Pored DEPONIJE i zagadjene vode daju 2 miliona za sminkU, to je u redu kad je sve drugo sredjeno ne gradi se kuca od plafona nego od temelja zato se i rusi.

Odgovori
pet

22.06.

2018.

PO [neregistrovani] u 08:28

android

Zavr?ite zgradu Na?elstva

Odgovori
pet

22.06.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 07:10

Sakaćenje grada!

Nekompetentna vlast se jednostavno igra, posle njihovih rekonstrukcija, ulice su uže, zagušenja u saobraćaju veća, sada je na red i park došao!

Odgovori
pet

22.06.

2018.

brankojov [neregistrovani] u 06:42

Lenje bube

Uradite nešto za grad lenje bube,jer godinama ne radite ništa.Niste sposobni budžet da potrošite,a ovo vam je šansa da nas iznenadite.

Odgovori
čet

21.06.

2018.

Lokalna budala [neregistrovani] u 22:54

android

Kovana ograda, fontane, inoks, mermer. Planina ?ubreta na deponiji. Nere?eno odvo?enje sme?a po selima. Nedovoljno novca za toplifikaciju u pojedinim delovima grada. Gladna socijalno ugro?ena deca po ?kolama. Rupe na putevima. Rupe u glavi.

Odgovori
čet

21.06.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 20:45

Voda

Da li neko razmišlja o fabrici vode koja je preča od parka ?

Odgovori
čet

21.06.

2018.

zovite me i flasa... [neregistrovani] u 19:30

android

Ovu zavitlanciju nisam mogao ni da procitam. Objasnjenje
izvodjaca, bau vau kompanije je samo da zamaze oci gradjanima. Pa za taj novac moze da se izgradi zatvoren bazen...Odgovori
čet

21.06.

2018.

Mrata [neregistrovani] u 17:29

Daj Boze da bude!

Konacno! Ako se ova ideja sprovede u delo, Pozarevac ce poceti da lici na Grad, a ne na kasabu!

Odgovori

Ostavi komentar