Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

11. 07. 2018. Žagubica

Izvor: SO Žagubica

Sabor „Vrela Homolja“

U okviru tradicionalne, centralne manifestacije, koja već deceniju i po čini istočnu Srbiju prepoznatljivom kao odredište ljubitelja brojnih dešavanja posvećenih negovanju tradicije, običaja i kulture na Vrelima Homolja – izvorištima duha ovog podneblja, u društvu dobrih ljudi i vrednih domaćina, Žagubica je i ove godine okupila brojne učesnike, posetioce, izlagače i goste.

Prvi dan Sabora okupio je privrednike svih krajeva Srbije, kojima ni kiša koja ja naizmenično padala, nije mogla da naruši preduzetnički duh.


Privrednike je obišao i sa njima razgovarao i Safet Pavlović, predsednik opštine sa saradnicima.

Organizovanje okruglog stola na temu "Geografska oznaka porekla proizvoda i revitalizacija zadrugarstva u funkciji razvoja Homolja“ je takođe sadržaj koji je obeležio prvi dan Sabora okupivši veliki broj učesnika. U punoj sali Pčelarskog centra govorili su predstavnici Republičkog Zavoda za intelektualnu svojinu, Fakulteta za ekološku poljoprivredu, Privredne komore, Zadružnog saveza, Regionalne razvojne agencije, poslovnih banaka i predstavnici Opštine Žagubica.

U Zavičajnom muzeju Homolja je potom organizovan prijem za učesnike i goste Sajma preduzetništva uz proglašenje pobednika sa konkursa „ Najbolji med iz Srbije 2017“, nastup gostiju iz Poljske i domaćih izvođača, a za to vreme posetioci su mogli da prate stalnu izložbenu postavku skulptura akademika Svetomira Arsića Basare i aktuelne izložbe raznih autora.

Uvertiru u večernji deo programa, ali i kratak predah od celodnevnih aktivnosti, predstavljao je koktel za sve goste u motelu Vrelo, održan u kasnijim poslepodnevnim satima, posle koga je odredište svih ljubitelja umetnosti bila Galerija ULUH – a u centru Žagubice, imajući u vidu da se radilo o izložbi slika i eksponata čuvene umetnice sa ovih prostora, Milene Pavlović Barili.

Tradicionalni „Srpski poj od Iskona“ održan je u Sali Kulturno – prosvetnog Centra a svi prisutni su s pažnjom otpratili program koji je trajao gotovo dva sata.

Drugog dana manifestacije, već u ranim jutarnjim satima plato iznad Vrela Mlave bio je pun izlagača i učesnika, a kotlići za spravljanje tradicionalnih specijaliteta u završnoj fazi pripreme.

Za to vreme na obali Mlave ribolovci su ćutke uživali u svojim disciplinama i pecanju pastrmke. Ovo su i bile jedne od kategorija u okviru kojih su na kraju dana proglaseni najbolji. A najbolji su bili:

Prvo mesto u spravljanju starih jela Brankica Strahinić iz Udruženje žena „Šarbanovac“, a u kategoriji starih gotovih jela Udruženje žena „Bovansko jezero“. Najmaštovitiji štand imalo je Udruženje žena „Ćovdin“ iz Ćovdina, a najoriginalniji suvenir napravio je Goran Micković iz Zaječara. Na takmičenju sportskih ribolovaca pobedio je Tihiomir Lukić iz Lazarevca.

Svoj štand imala je i Tehnička škola iz Žagubice na kome su se predstavili tradicionalno dobri budući kuvari koji se u njoj školuju, sa spremljenim specijalitetima Homolja. Udruženja žena iz Žagubice i Laznice na svom štandu prodavala su specijalitet - gulaš od divljači i gibanicu pečenu ispod sača. Nudili su i slatko od šumskog voća, sirup od maslačka, sitne kolače, razna peciva, i čuveni vlaški kačamak.

U okviru treće Međunarodne Folklorijade i Homoljskog posela nastupilo je oko 30 gostujućih i domaćih Kulturno - umetničkih društava sa blizu 900 učesnika, što je, kao i defile svih učesnika ulicama Žagubice kroz centar naselja, predstavljalo pravi spektakl za sve posetioce. „Homoljsko poselo“ i Modna revija Udruženja žena „Bubamara“ na kome je predstavljena kolekcija unikatnih ručno rađenih odevnih predmeta od vune i pamuka označili su kraj ovogodišnje manifestacije, XVI po redu, čiji je organizator Turistička organizacija opštine Žagubica uz podršku brojnih sponzora i generalno pokroviteljstvo Skupštine opštine Žagubica.

Nema komentara.

Ostavi komentar