Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

11. 07. 2018.

Autor: A.S. Izvor: Boom 93

Decu bi trebalo ohrabrivati da čitaju

Deca u danas vrlo malo čitaju. Tim problemom se nedovoljno bave prosvetni radnici, ali i sami roditelji.

Ranijih godina prosvetni radnici uspešno su zadavali učenicima obaveznu literaturu koju je trebalo da pročitaju kako tokom školske godine, tako i preko letnjeg raspusta.

Međutim, deca više ni ponuđenu lektiru ne čitaju. Dešavalo se da nam dođe dete i kaže kako su samo jednu knjigu čitali tokom čitave školske godine ili da nastavnici ne žele da rade sa njima ‘Dnevnik Ane Frank’ jer smatraju da deca neće razumeti. Dakle, nivo je danas osetno spušten, što predstavlja propust čitavog sistema”, objašnjava Slavica Vučinić sa dečijeg odeljenja Narodne biblioteke ,,Ilija M. Petrović” u Požarevcu.  

Takođe, pored prosvetnih radnika, sve je više roditelja koji ne obraćaju pažnju na to koliko je čitanje zaista važno. Preblem je kada roditelj misli da njegovo dete ne voli da čita, a ispostavi se da ono zapravo to ni ne ume. Mališani čitanje ne vide kao zabavu već kao kaznu.

“Ako roditelj zagrli svoje dete, uzme u naručje, i pritom zajedno sa njim pročita neku bajku, onda nema sumnje da će dete da zavoli knjigu i čitanje. Ono tada automatski vezuje ljubav prema knjizi sa ljubavlju prema svojim roditeljima. I to je ono što traje celog života. Ljubav je pokretač svega”, dadaje Vučinić.

Potrebno je da knjige predstavljaju sastavni deo života svakog deteta. Podstiču i unapređuju razvijanje fonda reči, a aktivno čitanje pomaže u razumevanju i reprodukovanju gradiva koje se uči u školi. Ono što je najbitnije, uče decu realnom životu. Dok čitaju, deca se često poistovećuju sa glavim likovima i na taj način uče kako da se izbore i prevaziđu svakodnevne potencijalne probleme koji ih čekaju u budućnosti. Toliko je knjiga koje govore o realnosti života, o teškoćama, o sukobima, a toliko mnogo dece koje ne umeju da se snađu u takvim situacijama. Upravo je u tome i problem - deci ne nedostaje mašta, ona je kod njih čak i najrazvijenija. Njima nedostaje realnost.   

Agresivnost je danas na veoma viskom nivou. Deca često nisu fizički aktivna što dovodi do problema jer ne uspevaju da svoju prirodnu energiju potroše na kvalitetan način. Njima je potrebna igra, fizička aktivnost, kako ta energija ne bi bila rušilačka i destruktivna. Kada se dete istroši fizički, knjigu će posmatrati kao odmor i zabavu.

sre

11.07.

2018.

Čitalac [neregistrovani] u 16:13

Deca moraju da vežbaju

Deca moraju da vežbaju da nauče da čitaju brzo i onda kad porastu čitaju po 500 strana kao naš predsednik

Odgovori

Ostavi komentar