Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

12. 07. 2018.

Autor: A.S. Izvor: Boom 93

Poslovi preko omladinskih zadruga

Poslovi preko omladinskih zadruga mogu biti privremenog, povremenog ili sezonskog karaktera. Dnevnice variraju u odnosu na poslove, a na pojedinim poslovima može da se zaradi više nego u pojedinim firmama.

U omladinskim zadrugama za Boom 93 kažu da poslova ima,kako dnevnih tako i mesečnih, a sve je veći broj mladih koji se odlučuju za ovakav vid zarade. Sa druge strane, starijih ima sve manje.

Član zadruge može biti učenik sa navršenih 15 godina, student do 26 godina, kao i sva ostala nezaposlena lica do 30 godina. Mogućnost izbora među poslovima je iz godine u godinu sve manja, ali zainteresovanost ne jenjava, prema rečima direktorke Omladinskezadruge “Bulevar”, Doroteje Lilović.

“Najviše ponuda, inače, bude u maju i junu. Međutim, ovog leta ima posla, a postoji i sklad između potražnje i ponude”, navodi ona.

Što se tiče ponude, to su najčešće fizički poslovi, poput građevine, čišćenja, rada u magacinu, deklarisanja robe, ali i putujući poput komercijaliste, vozača I promoterki. Jedan od najinteresantnijih poslova za mlade u našem okrugu jeste rad na arheološkom iskopavanju u Viminacijumu, kao i posao vodiča na istom lokalitetu.

“Prijave za takve poslove počinju odmah početkom godine kako bi se osiguralo mesto tokom leta. Potražnja za takvim poslovima je najizraženija”, objašnjava Lilović.

Za one koji žele da rade, uvek se nađe po nešto. Aleksandra Petrović ima 24 godine i preko omladinske zadruge radi već 3 sezone.

“Do sada  sam radila u poslastičarnici, prodavnici brze hrane i kao promoterka. Trenutno radim u jednom kafiću. Ne mogu da kažem kolika je konkretno zarada na svakom od poslova, to varira od poslodavca do poslodavca, ali posao promoterke je definitivno bio najisplativiji. Radila sam 3 dana u nedelji i zarađivala onoliko koliko sada zaradim u kafiću tokom nedelju dana”, kaže ona.

Mladima je motiv uvek sličan, a to je da zarade sopstveni novac ili da steknu neko radno iskustvo.

Pored sezonskih radnika, među učenicima postoje i oni koji se trude da rade tokom čitave školske godine. Ukoliko je pred poslodavcima mogućnost izbora, radije se odlučuju za učenike ili student, pre nego za nezaposlena lica od 26 do 30 godina jer u tom slučaju nemaju obavezu plaćanja dodatnih doprinosa.

Među devojkama, najteže je pronaći zainteresovane za poslove čišćenja i sređivanja prostora. Radije se opredeljuju za promovisanje određenih proizvoda, kao i za rad u kafićima. Sa druge strane, mnogi smatraju da je muška populacija prilično izbirljiva kada se pomenu fizički poslovi. Međutim, nivo zainteresovanosti za takvu vrstu posla je zavidnom nivou, a to bi opravdano moglo da se pripiše visokoj dnevnici -  što je posao teži, to je dnevnica viša.

Uglavnom se izbegavaju poslovi koji su slabo plaćeni, pa makar i da ne zahtevaju napor, kaže Bojica Đurović iz Omladinske Studentske Zadruge “Radne zadruge” u Požarevcu.

U OSZ Radnoj zadruzi pravo na rad imaju sva nezaposlena lica, bez starosnih ograničenja. Međutim, kako kažu,  teže je pronaći starije nego mlađe.

“Uglavnom malo ljudi je spremno da prihvati poslove. Visina plate za neka angažovanja je iznad proseka za naš region, ali nema zainteresovnih. Čak ni onda kada postoji mogućnost stalnog zaposlenja”, napominje Đurović.

Neki od poslova koji se nalaze u ponudi  su za vozače B kategorije, radnike u poslastičarnici, radnike za istovar žita, bravare (plata 40,000din), pomoćne radnike u silosu (plata 32,000din), električare  (plata 50,000din) ili putare.

sub

14.07.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 21:38

Glupa omladina?

Omladina ne želi dobro plačene poslove kod Bojice a rado odlazi van zemlje? Ne bih rekao da su mladi glupi, samo ne pristaju da ih izrabljuju novokomponovani "biznismeni" i prodavci magle! Te zadruge pre zatvaranja treba finansijski i pravno kontrolisati!

Odgovori
sub

14.07.

2018.

Resavac. [neregistrovani] u 20:04

Da li je baš tako

Ja znam osobu koju je gazda prijavio preko omladinske zadruge,a ima 44 god.Toliko

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije