Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

17. 07. 2018.

Autor: A.S. U.U. Izvor: Boom 93

Obeležavanje tri veka od potpisivanja Požarevačkog mira

Centralna manifestacija povodom obeležavanja 300 godina od potpisivanja Požeravačkog mira održava se u subotu na brdu Tulba, sa početkom u 17 časova. Za sada nije izvesno da li će manifestaciji prisustvovati predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rečeno je nezvanično Boom 93 u gradskoj upravi.

Svečanost će nas podsetiti na značaj ovog  istorijskog događaja kada je 1718. godine potpisan mir između Osmanskog carstva sa jedne i Austrije i Venecije s druge strane. Posrednici u pregovorima bili su Engleska i Holandija.

Direktor Narodnog muzeja Gordan Bojković rekao je za Boom 93 da je početak svečanosti zakazan za 17 časova, kada će se održati prijem zvanica. Od 18 sati biće priređen kulturni program u kome će Gradski ženski hor „Barili“ izvesti himnu Srbije kao i himne zemalja popisnica. Nakon toga Održaće se i mini koncert Simfonijskog orkestra „ Gvardia“, sa horom „Odjek“.  Za ovu priliku pripremljen je poseban reportoar u skladu sa godišnjicom.

Kako saznajemo svečanost će voditi glumac, Lepomir Ivković.

Izvesno je da će obeležavanju godišnjice Požarevačkog mira 1718. prisustvovati predsednik Skupštine Srbije, Maja Gojković, kao i predstavnici ambasada  Austrije, Italije, Turske, Engleske i Holandije. Takođe, očekuje se i dolazak funkcionera sa državnog vrha. Prema informacijama Boom 93, svečanosti neće prisustvovati premijer Ana Brnabić koja će u subotu biti van zemlje, dok navodno dolazak predsednika Aleksandra Vučića nije bio ni planiran. Međutim, prema nezvaničnim informacijama iz lokalne samouprave, svi detalji oko predsednikovog eventualnog prisustva trebalo bi da budu poznati u petak.

Direktor muzeja navodi da je značajan novac uložen u uređenje prostora na kom će se manifestacija održati. Bojković dodaje da će uređenje biti nastavljeno i narednih godina kako bi spomen kompleks Požarevačkom miru privukao što veći broj turista.

Podsetimo, Požarevački mir je događaj evropskog karaktera i značaja koji je naš grad 1718.godine uveo u svetsku istoriju. Prethodio mu je dvogodošnji rat između Turske i Austrougarske (1716-1718) iz koga je turska strana izašla kao poražena i samam tim primorana na pregovore koji su trajali mesec dana. Na mirovnom kongresu učestvovale su Austrija i Mletačka republika sa jedne strane, i Turska sa druge strane, uz posredništvo Engleske i Holandije. Potpisivanjem ovog mira Srbija je do Zapadne Morave, kao i drugi deo Bosne i Slavinije, pripala Autriji.  Požarevac je bio pod vlašću Austrije sve do 1739.godine. Postojao je predlog da se potpisivanje mira održi u posebnoj zgradi, koja bi se podigla za tu priliku, ali se odustalo od tog plana. Kongres je održan pod šatorima na brdu Sopot, koje se nalazi iznad Požarevca I predstavlja sastavni deo Sopotske grede.

Nakon gotovo tri veka, 21.7.2004.godine megalitom od krečnjačkog kamena obleženo je mesto na brdu Tulba kao prostor na kome je potpisan mir (iako to nije autentična pozicija), da bi 2010.godine bio  izgrađen objekat koji simbolično predstavlja carski šator u kome je potpisan mir. U 2012. je uvedena stalna postavka sa lutkama pregovarača koje su odevene u duhu epohe sa početka XVIII veka.

 

 

čet

19.07.

2018.

Službenik za javne nabavke [neregistrovani] u 12:18

ZJN

Komentar:
" Bice to lepo- jednog dana
Poceli su da sredjuju Park pre pet- sest dana, pa majstori rade jedan preko drugog, jer treba sve zavrsiti do subote..."
Pa kako rade sredjivanje parka ? Kako , ko ? Kad je podnet zahtev za zastitu prava ponuđača u postupku JN - Uređenje zelenila u Etno parku.
A u skladu sa čl.150 ZJN "U slučaju podnetog zahteva za zaštitu prava naručilac ne može doneti odluku o dodeli ugovora, odluku o zaključenju
okvirnog sporazuma, odluku o priznavanju kvalifikacije i odluku o obustavi postupka, niti može zaključiti ugovor o javnoj
nabavci pre donošenja odluke o podnetom zahtevu za zaštitu prava, osim u slučaju pregovaračkog postupka iz člana 36.stav 1. tačka 3) ovog zakona."
Ako nije zaključe Ugovor , kako se i ko radi?

Odgovori
sre

18.07.

2018.

Petar [neregistrovani] u 14:27

Re: anonymous

Potpuno su u pravu, neznanje je vrlo opasan protivnik. Još opasnije je ako ne znaš da ne znaš a misliš da znaš. E to je već kancerogeno. Svako dobro.

Odgovori
sre

18.07.

2018.

anonpymous [neregistrovani] u 10:23

Re:

Pero, neznanje je vrlo opasan protivnik. Pozarevacki mir je najbitniji dogadjaj u 18.veku na tlu Evrope.

Odgovori
sre

18.07.

2018.

Simeon djak [neregistrovani] u 08:43

Bice to lepo- jednog dana

Poceli su da sredjuju Park pre pet- sest dana, pa majstori rade jedan preko drugog, jer treba sve zavrsiti do subote...

Odgovori
uto

17.07.

2018.

anonymous Професор [neregistrovani] u 22:41

Тресла се гора родио се миш

Причама не треба веровати, али толико се припремала улица Хајдук Вељкова за Вучића, Ердогана и Себастијана Курца, да смо ми становници тога дела града помислили да ће опет да потписују неки мир. Кад оно обећање лудом радовање. Долази Маја Гојковић.и пар министра. Председник владе није у земљи, а Вучић највероватније не долази јер зна какво је руководство града Пожаревца.Волео бих да нам неко каже колико кошта то пресвлачење целе улице, а правила се као Скадар на Бојани: од марта до јула. Оно што је евидентно има нови асфалт и замислите чак две стазе. Једносмерна за пешаке од 1 метра, и двосмерна за бициклисте од 2 метра. Нема везе што је коловоз од девет метара сведен на 6 метара. Баш јуче два камиона Предузећа за путеве Пожаревац, који су веома траљаво изводили радове , нису могли да се мимоиђу на суженој траси коловоза. Толико о реновирању тога дела града, где су се чак и бандере измештале. А о Пожаревачком миру само толико. Тулба је фалсификат, тај мир 21. јула 1718 године није потписан ту, него на брду код Ћириковца. а трајао је само до следећег рата Аустрије и Турске, до 1739. године.

Odgovori
uto

17.07.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 15:45

Pozarevacka glad

Slavite vi bruke jedne

Odgovori
uto

17.07.

2018.

Petar [neregistrovani] u 13:15

Sram vas bilo

Sram vas bilo! Obeležavate potpuno nebitan mir, koji nije ni potpisan tu, uzgred budi rečeno, a 13.7., dan kad je Kneževina Srbija 1878. dobila nezavisnost na Berlinskom kongresu niste ni spomenuli! Pa nije ni čudo što smo tu gde smo kad ne umemo da obeležimo neke jako bitne događaje iz istorije a potpuno irelevantne glorifikujemo.

Odgovori
uto

17.07.

2018.

Zika Zeneva [neregistrovani] u 12:46

Pozarevcki nemir

Deca nam placu za prostorom za igranje, novim vrticima, uredjenim skolama, sportskim halama, zatvorenim bazenom...ali to je nama nepotrebno, buducnost ne postoji, ona je sad...ko razume shvatice.

Odgovori

Ostavi komentar