Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

13. 09. 2018.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Propala priča o 1.000 radnih mesta?

Deo radnika turske fabrike tekstila „Ringelsan“ u Požarevcu odlučio se da prinudnom naplatom dođe do neisplaćenih zarada za prethodna tri meseca. U Ringelsanu se šilo do početka jula, kada je prestao da dolazi materijal, a ostale su neisplaćene zarade za jun, jul i avgust.

Od investicije koja je dugoročno Požarevcu trebalo da donese i do 1.000 novih radnih mesta, kako je pompezno najavljivano, izgleda da neće biti ništa.

Reingelsan je aktivno radio od poslednjih hladnih dana pred istek zime, pa sve do početka jula kada je nestalo materijala za šivenje, ali i novca U fabrici je radilo manje od 40 ljudi, pretežno krojačica i radnika na održavanju. Plata je bila na nivou minimalca uvećanog za 20 odsto i kretala se otprilike između 27.000 i 30.000 dinara. 

Kako nezvanično saznajemo, razloge za prestanak rada pre svega bi trebalo tražiti u ekonomskoj krizi u Turskoj i sunovratu njihove valute, ali i u tome da investitor do sada nije uspeo da dobije očekivane subvencije od Republike Srbije za radna mesta.

Prema našim saznanjima, radnici generalno nisu imali primedbi na poslodavca i njegov odnos prema zaposlenima. Takođe, bili su zadovoljni primanjima, ali su se našli u „nebranom grožđu“ kada su plate prestale da se isplaćuju.

Zanimljivo je da oni nisu dobili otkaze po prestanku rada, već im se zarada i dalje obračunavala.

Zakon, inače, radnicima omogućava da bez utuženja, a na osnovu obračuna zarade pokrenu izvršni postupak protiv poslodavca.

U početku se većina zaposlenih složila oko pokretanja postupka kako bi namirili svoja potraživanja, ali su ovih dana mnogi odustali od ove ideje. S druge strane, popis imovine Ringelsana u Požarevcu biće  sproveden ako se i samo jedan zaposleni odluči da na ovaj način do kraja potražuje svoje neisplaćene zarade.

Radnici su očekivali da će sve uspeti da uradeno u tajnosti, kako turski poslodavac pre popisa koji se tek očekuje ne bi izvukao iz fabrike pokretnu imovinu. Međutim, informacije o njihovim namerama su odmah procurele i ubrzo je čitav Požarevac brujao o problemima u bivšoj šećerani, a vest o tome se pojavila i u dnevnoj štampi.

Popis osnovnih sredstava fabrike trebalo da sprovede privatni izvršitelj, a mašine, sirovine i proizvodi potom neće moći da se otuđe do konačnog namirenja poverilaca.

Radnici koji su rešeni da idu do kraja u ovom postupku rekli su nam da će sve troškove postupka i lica koja ih zastupaju biti namirena od poslodavca.

Naravno, postoji mogućnost i da poslodavac napravi dogovor sa radnicima o isplati zaostalih  primanja i izbegne dodatne troškove, kao i rizik da ostane bez mogućnosti da raspolaže svojom pokretnom imovinom.

pon

17.09.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 11:56

peopala investicija

Sto ne pisete koliko para je potrosio grad u rekonstrukciju prostorija.

Odgovori
sub

15.09.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 21:07

Re: Mip

Mesnu industriju Pozarevac na daleko cuvenu po celom svetu kupio je pre par meseci za dzabe bukvalno Union Mz gospodin Zvonko jer je Mip u stanju bankrota ..........docekao svojih pet minuta ..

Odgovori
čet

13.09.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 18:01

STORK

tako je i Mip otkupljen od strane tadasnjega Storka,Rodic.Platio 1 dinar, dobio od drzave podsticajna sredstva 3 dinara.Zaradio dva dinara,pare ulozio u zavrsetak svoje pivare koju je prodao posle Heinekenu.Formula postoji jos od vremena zutih,nista cudno.

Odgovori
čet

13.09.

2018.

SNS [neregistrovani] u 15:30

SNS

Ko je kupio mašine koje sada idu na doboš?
Neka gradonačelnik ili neko koga on ovlasti kaže istinu.

Odgovori
čet

13.09.

2018.

Vuksan [neregistrovani] u 12:41

Otmica Sabinjanki

Da li je ovo jedan od mitova sa "Viminacium - Festa" ili..... ?

Odgovori
čet

13.09.

2018.

Zika Zeneva [neregistrovani] u 09:22

Strasno

Znalo se od starta, ali se prica gurala politicki...

Odgovori
čet

13.09.

2018.

rada [neregistrovani] u 07:52

android

Daj ljudi ubacite dugme za share-ovanje da bi mogle vase vesti da se lako sire dalje iz aplikacije a ne da mora da se ide na vas sajt.
A sto se tice ovoga, klasicna sns propaganda i prazna prica ali u odnosu na zute su bar nesto i pokusali i ovde doveli.

Odgovori

Ostavi komentar