Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

14. 09. 2018. Petrovac na Mlavi

Izvor: SO Petrovac na Mlavi

Obeležen Međunarodni dan pismenosti

Na svakom koraku susrećemo se sa pravopisnim greškama a prave ih i obrazovane i neobrazovane osobe. Nepismenost je zaista uzela maha, a društvene mreže omogućile su im da isplivaju u punom sjaju. Jedan čovek odlučio je da se bori da ih ispravi.

Taj projekat nazvao je Sizifov u borbi za pravopis, jer je mislio da će ostati upamćen po personifikaciji uzaludnog truda. Međutim, pokazalo se da borba, na sreću, ipak nije uzaludna. Bojan Jokanović je rođen u Tuzli 1985. godine. Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu, radi kao profesor i đakon je u dobojskom Sabornom hramu.

Crteži su nastali iz ljubavi i negovanjem talenta iz detinjstva. Кako je sve češće imao problem da dešifruje zahteve u narudžbinama za crteže, zbog pravopisnih grešaka, došao je na ideju da ilustruje najčešće nedoumice. Na svom instagram i fejsbuk profilu svakodnevno rešava dileme oko pravopisnih pravila.Povodom Međunarodnog dana pismenosti, zaposleni u Narodnoj biblioteci ,,Đura Jakšić“ organizovali su izložbu ilustracija Bojana Jokanovića koja je edukativnog karaktera. Jezičke nedoumice i pravopisne greške, autor predstavlja na zanimljiv način. S obzirom na to da se vizuelno najbolje pamti, ovaj projekat odličan je metod učenja pomoću slika.

Zaposleni u ovoj ustanovi naglašavaju da žele da izložba putuje. Naime, svaka ustanova može da pozajmi izložbu na dve nedelje. To mogu biti škole, ali isto tako mogu biti i sve druge ustanove u kojima postoji verovatnoća da će je neko pogledati pa makar dok čeka u redu i rešiti bar jednu nedoumicu vezanu za pravopis.

Izložba se može pogledati do 22. septembra svakog radnog dana od 8 do 20 časova i subotom od 8 do 13 časova u Narodnoj biblioteci ,,Đura Jakšić“.

Nema komentara.

Ostavi komentar