Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

21. 09. 2018.

Autor: N. Stojićević Izvor: Boom 93

Danas dan bez automobile u više od 40 gradova i opština

Stalna konferencija gradova i opština je u okviru Evropske nedelje mobilnosti organizovala akciju „Dan bez automobila u gradovima i opštinama“. U okviru ove akcije, SKGO je pozvala predsednike opština i gradonačelnike da ličnim primerom podrže principe Evropske nedelje mobilnosti tako što će danas na posao doći bez automobila (pešice, javnim prevozom, biciklom). Akciju je podržalo više od 40 gradova i opština u Srbiji. U gradskoj upravi Grada Požarevca tvrde da su se priključili ovoj akciji i da je gradonačelnik jutros "pešaka" došao na posao.

Raznovrsnim aktivnostima, manifestacijama i dešavanjima tokom cele nedelje, zatvaranjem ulica za saobraćaj, predavanjima o bezbednosti i slično, Evropsku nedelju mobilnosti će obeležiti 20 gradova i opština u Srbiji. Međutim, kako nam je portparol Grada Požarevca rekao oni će to uraditi u oktobru, organizovanjem akcija pešačenja u okviru obeležavanja 15. oktobra, Dana oslobođenja Grada Požarevca u Prvom i Drugom svetskom ratu.

Evropska nedelja mobilnosti je manifestacija koja se održava svake godine u periodu od 16. do 22. septembra, i u koju je ove godine uključeno preko 2600 gradova i opština iz 50 država sa više od 250 miliona stanovnika.

Cilj Evropske nedelje mobilnosti je da se promotivnim manifestacijama i sprovođenjem makar jedne trajne mere u gradu ili opštini učini napor da se smanji korišćenje putničkih automobila i poboljšaju uslovi za javni saobraćaj, kretanje biciklista i pešaka. Tema ovogodišnje kampanje je multimodalnost – kombinovanje različitih vidova prevoza i zbog toga odabran je slogan „Kombinuj i kreći se!”.

Čelni ljudi lokalnih samouprava ovom akcijom promovišu zdrave životne navike kod stanovništva, pešačenje i biciklizam, i ukazuju na potrebu da se započne rešavanje problema u gradovima izazvanih prevelikom upotrebom motornih vozila.

Akciju su podržali gradonačelnici Beograda, Smedereva, Zaječara, Pančeva i drugih gradova.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije