Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

24. 09. 2018.

Autor: U.Urošević Izvor: Danas, Boom 93

Bez skraćenja časova u Požarevcu. Možda od srede...

U delu škola u Srbiji časovi danas traju po 30 minuta zbog štrajka prosvetnih radnika. Takav slučaj nije u Požarevcu, gde se prosvetari još uvek dogovaraju oko ulaska u štrajk, saznaje nezvanično Boom 93.

Sindikati ne odustaju od zahteva da svi zaposleni sa sedmim stepenom stručnosti uđu u 9-1 platnu grupu dok ministar prosvete Mladen Šarčević kaže za Danas da nije optimista da će takav biti konačan ishod pregovora i da je „jedino izvesno da rasplet mora biti do kraja nedelje“.

On je rekao da bi Ministarstvo finansija danas trebalo da mu dostavi računicu koliko bi koštalo da se ispuni zahtev sindikata i da li je to moguće.  Mlinistar najavljuje nov sastanak sa sindikatima za sredu.

Upravo bi do srede nastavnici u Požarevcu trebalo da se usaglase oko ulaska u štrajk skraćenjem nastave.

Naravno, školska zvona će nastaviti da se oglašavaju na 45 minuta, ako i samo jedan nastavnik u školi odluči da ne štrajkuje, dok će zaposleni koji na ovaj način žele da se izbore za bolje uslove na poslu, časove završavati nakon pola sata.

Oni napominju i da postoji još jedan novi momenat u priči o platnim razredima, a to su pretnje smanjivanjem zarada prosvetarima.

Ministar je ponovio da predlog da u 9-1 platnu grupu uđe skoro 58 odsto zaposlenih dobar i napomenuo da se sada traži rešenje za 2019. godinu, pošto 2020. sledi nadogradnja sistema.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković je rekla za Danas da su sindikati poslali Vladi nov predlog, koji stavlja u pravedniju poziciju zaposlene sa četvrtim, petim i šestim stepenom stručnosti, i razvrstava određene kategorije zaposlenih u različite razrede u okviru devete platne grupe. Tako bi, prema predlogu sindikata,  razredne starešine bile u 9-2 platnoj grupi, a zaposleni u specijalnim školama u 9-3. Da bi se ovaj predlog realizovao potrebno je 300 miliona dinara, dok bi 150 miliona koštalo da svi zaposleni iz 8-3 pređu u 9-1 platnu grupu.

Komentarišuči predlog da razredne starešine budu u 9-1 platnoj grupi, Janković kaže da bi to moglo otvoriti prostor za ono protiv čega se bore, a to su bahati direktori škola koji koriste sva sredstva za razjedinjavanje kolektiva. S druge strane, Šarčević navodi da pitanje ko će biti razredni starešina ne mora da zavisi od direktora već da to treba da bude posao timova za kvalitet, koje svaka škola mora po zakonu da oformi.

pon

24.09.

2018.

Požarevljanin [neregistrovani] u 16:45

SKRAĆENJE

Smanite vi njima platu. Skratite kućni budžet pa ako njihovi ukućani nisu zadovoljni neka oni štrajkuju protiv roditelja prosvetara. Sve im je malo. A našu decu ko šiša. Posle jadna deca moraju da nadoknađuju.

Odgovori
pon

24.09.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 14:10

Sramota

Pozarevackim prosvetarima bi trebalo ukinuti plate,ocigledno da je njima posao razonoda a ne pitanje dostojanstva i egzistencije

Odgovori

Ostavi komentar