Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

11. 10. 2018. Veliko Gradište

Izvor: SO Veliko Gradište

Dodeljene nagrade Prvog međunarodnog bijenala

Prvo međunarodno bijenale i simpozijum „Golub i cveće Milana Besarabića“ održano je u svečanoj sali Skupštine opštine Veliko Gradište, u organizaciji Udruženja likovnih stvaralaca „Đura Jakšić“ iz Požarevca, Udruženja “Fokus Evropa za jugoistočnu Evropu“ i opštine Veliko Gradište.

Pred umetnicima iz Ukrajine, Nemačke, Norveške, Izraela, Češke, Litvanije, Moldavije, Turske, Rumunije, Makedonije i Srbije i poštovaocima umetnosti, svečano su proglašeni laureati prvog bijenala, posvećenog velikom umetniku – skulptoru, slikaru, pesniku i kompozitoru, Milanu Besarabiću.


Na konkurs za bijenale, koje je organizovalo Udruženje “Fokus Evropa za jugoistočnu Evropu“, prijavila su se 243 umetnika iz čitavog sveta, a od dospelih radova selektori – dr Ašraf Abdel Kadar iz Egipta, predsednik Asocijacije “Fokus Evropa“ za umetnost i kulturu, Ben Luc Krake iz Nemačke i akademski slikar Viktor Hristov iz Moldavije, odabrali su 50 za takmičarsku konkurenciju.

Dobrodošlicu u grad turizma, sporta i umetnosti prisutnima je poželeo predsednik opštine, Dragan Milić, uz reči: “Pre nekoliko godina smo se, najvećom “krivicom“ našeg direktora Muzeja, gospodina Bogičića, i gospođe Sneže opredelili da budemo i grad umetnosti i to mogu reći, s punim pravom, jer imamo petnaestak akademskih slikara i vajara.“, posetivši i na čuvenog violinistu, Vlastimira Pavlovića Carevca, najveću srpsku glumicu, Žanku Stokić, manifestacije Silafest i Ramske sutone, ustanove Narodni muzej i Muzičku školu iz Požarevca i niz drugih stvari koje gosti koji dođu mogu da vide na Srebrnom jezeru i u Velikom Gradištu.

“Želimo da gradski park bude pun skulptura kao što su hodnici puni slika i zato smo, sa velikim zadovoljstvom, prihvatili ideju da se kod nas organizuje Prvo bijenale i simpozijum.“, dodao je Milić i ovom prilikom, ekskluzivno najavio da je tog dana dogovoreno da se obezbedi zemljište na Srebrnom jezeru gde će opština i Udruženje “Fokus Evropa“ podići zgradu – kutak za umetnike.

Uz zahvalnost umetnicima koji su aplicirali, svima prisutnima i pedesetoro slikara koji su prošli selekciju, selektorima i žiriju, predsedniku koji ima “veliko srce“ i direktoru Muzeja, mr Bogičiću, predsednica Udruženja “Fokus Evropa za jugoistočnu Evropu“, Snežana Milošević objasnila je kako je, vođena željom da dela stavi na uvid javnosti, pokrenula projekat: “Opština je odvojila sredstva za sufinansiranje ovog projekta, a sudbina je htela da “naletim“ na slike Milana Besarabića u Muzeju i Biblioteci.“. Pomenuvši, ujedno, Milanovu veliku ljubav prema životinjama, ona je u umetnikovo ime, zamolila predsednika opštine da Gradište proglasi i za oblast za zaštitu životinja.

Ovom prilikom, Snežana je uručila specijalnu nagradu skulptoru Fricu Fotingeru iz Nemačke koji je, u čast Milanu Besarabiću, za bijenale izradio skulpturu. Nagrada publike, u vidu goluba, pripala je Nedžibu Rokbaniju i Radojki Samardžiji.

Žiri koji su činili predsednik, likovni kritičar, Dejan Đorić, i članovi, akademski slikar Mihailo Petković, akademski slikar Birsen Kupeli iz Turske, i docent profesor na ruskoj Umetničkoj akademiji, Olga Dautova, nagradio je tri najuspešnija rada. Prva nagrada pripala je Simeonu Panajotovu iz Bugarske, druga Vajalu Darvišu iz Egipta dok je treću nagradu dobio Nebojša Đuranvoić iz Srbije.

Umetnički – likovni događaj upotpunila je, izvođenjem muzičke numere na violini, profesorka Odeljenja Muzičke škole “Stevan Mokranjac“ Požarevac u Velikom Gradištu, Marija Lončar.

Sa ovog skupa poslata je poruka mira i to će, kako je rečeno, uvek biti.

Nema komentara.

Ostavi komentar