Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

11. 10. 2018.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Koliko plaćamo obezbeđenje objekata iz budžeta?

Grad Požarevac je za obezbeđenje objekata na tri lokacije ove godine iz budžeta opredelio skoro 9,5 miliona dinara. Nedavno je zaključen ugovor za obezbeđenje objekata na Čačalici, a posao je dodeljen firmi Dobergard iz Beograda za nešto više od 2,6 miliona dinara sa porezom, u narednih godinu dana.

Predviđeno je da se obezbeđenje Čačalice vrši svih 24 časa, uz smenski rad, a trebalo bi da budu ukupno angažovana četiri čuvara.

U specifikaciji usluga piše da se fizička zaštita imovine obavlja se prvenstveno ličnim prisustvom i neposrednom aktivnošću jednog uniformisanog službenika  obezbeđenja  u  smeni koji je  naoružan službenim vatrenim oružjem, opremljen GPS uređajem, baterijskom lampom i službenim mobilnim telefonom.

Za vreme vršenja poslova fizičke zaštite, službenik obezbeđenja je ovlašćen da proveri identitet  osoba koje ulaze ili izlaze iz objekata ili prostora Čačalice, pregleda lice ili vozilo na ulazu ili izlazu, zabrani pristup neovlašćenim licima, naredi osobama da se udalje iz objekta ili prostora spomen-parka.

Takođe,  obezbeđenje je ovlašćeno da upozori lice koje svojim ponašanjem ugrožava ličnu i bezbednost drugih ljudi ili može da izazove oštećenje i uništenje imovine.

Čuvari mogu da privremeno zadrže osobu koja je zatečena na Čačalici u vršenju krivičnog dela i težih prekršaja narušavanja javnog reda i mira, do dolaska policije, ali i da upotrebe sredstva prinude, kao što su vezivanje, fizička snaga i vatreno  oružje,  pod  uslovima  utvrđenih  zakonom  i  zakonom  koji  se  uređuje upotreba oružja od strane ovlašćenog policijskog sužbenika.

Privatno obezbeđenje trebalo da obezbeđuje prostor od 24 hektara. U novijoj istoriji nije zabeleženo da je spomen-park čuvalo naružano obezbeđenje, a ova odluka naišla je na osudu jednog dela javnosti koja smatra da je angažovanje obezbeđenja nepotrebno.

 

Pored Čačalice, Grad Požarevac usluge privatnog obezbeđenja iz budžeta plaća i za objekte na hipodromu, ali i za obezbeđenje prostora Fabrike šećera.

Na hipodromu je, kao i na Čačalici angažovana firma Dobergard. Zbog toga što je jedna nabavka propala, u ponovljenom postupku je ugovor zaključen na period od 300 dana. Ako za Čačalicu norma po času iznosi 254 dinara za jednog izvršioca (bez PDV-a), na Hipodromu jedan čas se naplaćuje 269 dinara. Na obe lokacije je angažovana jedna osoba u smeni.

Za usluge obezbeđivanja Fabrike šećera posao je dodeljen preduzeću Kostolac usluge. Tamo su angažovana po dva radnika obezbeđenja u smeni, a norma po času košta budžet 212 dinara, bez PDV-a.

Ukupno je iz budžeta na godišnjem nivou za ove tri lokacije, sa pripadajućim porezima opredeljeno nešto manje od 9,5 miliona dinara.

pet

12.10.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 13:01

Bravo

Bas mi je drago da je tako.Naime krsevi ce se dalje voziti ali po skupljoj ceni.Vozila preko 2000 kubika ostaju i dalje u kategoriju luksuza.Cudno zar ne,2016 god naspram ovih sto imaju punoletna vozila jesu stvarno luksuz.Dignite opet cenu goriva ali na 200 dinara po litru da ovi lomovi mogu da se voze i dalje ipak su nekako tehnicki ispravniji sa novom cenom pregleda

Odgovori

Ostavi komentar