Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

12. 10. 2018. Smederevo

Izvor: Danas

Pesnik Hagani Habiboglu dobitnik Zlatnog ključa Smedereva

Trideset treći dobitnik nagrade Zlatni ključ Smedereva na četrdeset devetom Međunarodnom festivalu poezije Smederevska pesnička jesen je azerbejdžanski pesnik Hagani Habiboglu (Hagani Habib oglu Verdijev).

Kako prenosi Podunavlje.info, ovogodišnji laureat, po obrazovanju matematičar, jedan je od najistaknutijih azerbejdžanskih pesnika. Iza sebe ima četiri reprezentativne zbirke pesama. Dobitnik je mnogih prestižnih nacionalnih nagrada, a pesme su mu uvrštene u Antologiju pesnika Evroazije, u kojoj je zastupljeno stvaralaštvo 22 pesnika.

Zlatni ključić ove godine dodeljen je smederevskom dečjem pesniku Jovici Tišmi, kako je u ime žirija, pored ostalog, obrazložio Mošo Odalović: “U njeg je pesma manifestacija životne radosti, ostvarena onom varljivom lakoćom pesmotvorenja, a naš pesnik ih ostvaruje izuzetnom dovitljivošću: strpljivo, odgovorno, autentično…”

U najužem izboru za Zlatnu strunu, od prijavljenih oko 360 pesama, našlo se pet pesama: Zlatousti žetelac, Rezultanta, Ždrebac na kiši, Žene prevode i Mi. Konačnu odluku o dobitniku najstarije festivalske nagrade doneće stručni žiri, kao i smederevska publika.

Pretfestivalski programi su počeli, posetama pesnika za decu seoskim osnovnim školama na području Smedereva i završavaju se 15. oktobra u Narodnoj biblioteci Smederevo zanimljivim predavanjem o književnosti Aboridžina u Kanadi (dobro smo napisali i dobro ste pročitali). Govoriće Stefani Mekenzi iz Kanade, pesnikinja, prevodilac, izdavač, publicista i direktorka festivala u Vankuveru.

U festivalskim programima 49. Smederevske pesničke jeseni, koji će biti održani od 16. do 18. oktobra, svoje stvaralaštvo predstaviće pedesetak pesnika iz 17 zemalja sa svih kontinenata.

Tokom ovogodišnjeg Međunarodnog festivala poezije u Smederevu, biće predstavljena i knjiga poezije Predraga Živkovića Tozovca, poznatijeg u Srba kao legendarnog estradnog umetnika.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Nema komentara.

Ostavi komentar