Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

13. 10. 2018. Požarevac

Autor: N.Stojićević Izvor: Boom93

Oktobar, mesec borbe protiv raka dojke

Oktobar se obeležava kao mesec borbe protiv raka dojke, a 15. oktobar kao Međunarodni dan borbe protiv raka dojke. Tim povodom u ponedeljak 15. oktobra u 18 časova u prostorijama Medicine rada biće održana tribina na temu "Zdravi načini života za vaše dojke-NAPRAVI PRAVI KORAK", na kojoj će učestvovati ginekolozi, hirurzi, radiolozi, onkolog i psiholog. Tribina je namenjena svim zainteresovanim građanima, pre svega ženama.

Tribina se organizuje u saradnji sa evropskim udruženjem Europa Dona koje se bori za afirmaciju skrininga i preventivnih pregleda, i u saradnji sa hirurzima Opšte bolnice u Požarevcu.

“Govorićemo o skriningu koji organizuje Dom zdravlja počev od 2016. godine. Hirurzi će govoriti o multidisciplinarnom pristupu lečenju raka dojke, a pored njih na tribini će govoriti I onkolog, radiolog, psiholog I fizioterapeut”, rekla je doktorka Vesna Lakić, načelnik službe ginekologije u Domu zdravlja Požarevac.

Prema podacima epidemiologa iz Zavoda za javno zdravlje Požarevac, broj obolelih od raka dojke je u porastu.

Skrining je preventivni pregled naizgled zdravih osoba, među kojima se mogu otkriti rane faze bolesti.

“Suština naše price jeste da se bolest što ranije otkrije, I onda se može reći da imamo mogućnost za stopostotno izlečenje”, istakla je Lakić.

Akcenat treba staviti na primarnu zaštitu gde spadaju vođenje računa o gojaznosti, pušenju, alkoholu, fizička aktivnost, kao I zdrava ishrana sa što manje aditiva. Sekundarna prevencija je organizovan skrining koji se sprovodi u populaciji od 50 do 69 godina starosti na svake dve godine.

U Požarevcu je skriningom obuhvaćeno 11.000 žena, a broj urađenih mamografija zavisi od odziva žena.

Lakić dodaje da se mamografije rade u Domu zdravlja I u bolnici, ali je problem u nedostatku osoblja, jer radiolozi ne rade samo mamografije već I sva ostala snimanja.

“Prvo čitanje snimka je u Domu zdravlja os strane radiologa, a drugo u bolnici. U slučaju neslaganja nalaza ili sumnje na patološki nalaz dolazi supervisor radiolog iz Smedereva. Ona radi dodatnu dijagnostiku I daje preporuku za dalje”, rekla je Lakić.

Ona je takođe je rekla da bolnica sprovodi operacije prema preporukama konzilijuma, a nakon dobijanja histopatološkog nalaza I hormonskih statusa ide se na posoperativni konzilijum koji dalje predlaže terapije I kontrole. Zračna terapija se sprovodi u Kladovu I Beogradu, a hemoterapije u Opštoj bolnici Požarevac od strane onkologa. Kada se završi svo lečenje, onda se određuje ritam kontrola.

Odziv žena na skrining je oko 20% od ukupnog broja pozvanih, dok se uspešnim skriningom smatra odziv od 75%. Pojava težih nalaza carcinoma dojke bi se smanjila za 40% ukoliko bi odziv pozvanih pacijenata bio 100%.

“Karcinom dojke je ranije bio bolest starije populacije, međutim I ovo se promenilo tako da imamo veći broj novo obolelih u populaciji koja nije obuhvaćena skriningom. On je na prvom mestu po broju obolelih od svih carcinoma koji se javljaju kod žena. Što veća motivacija kod žena da dodju na preglede može povećati šanse da se karcinom ranije otkrije I samim tim što bolje izleči”, zaključuje doktorka Vesna Lakić.

 

 

Nema komentara.

Ostavi komentar