Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

21. 10. 2018.

Izvor: Politika

Nema minimalca za sve porodilje

Država nema finansijskih mogućnosti da izjednači porodilje tako da svaka prima minimalnu prosečnu zaradu dok je na porodiljskom odsustvu, izjavila je dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku.

Ona je istakla da finansije kojima raspolaže država nalažu da se pravi razlika između porodilja koje su radile nekoliko meseci ili nekoliko godina, odnosno sprečavaju uvođenje obaveznog minimalca za porodilje.

– Saglasna sam da treba voditi računa o dostojanstvu primanja, ali nemamo mogućnosti da izjednačimo sve žene – rekla je dr Đukić Dejanović, koja od juče predvodi Radnu grupu za dnevno praćenje primene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom. U ovoj radnoj grupi su i predstavnici Republičkog zavoda za statistiku, Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu i predstavnici ministarstava rada i finansija.

Ministarka je istakla da će radna grupa procenjivati kako se primenjuje taj zakon, kako bi se predložile eventualne izmene i dopune. Prema njenim rečima, pronatalitetna politika je jedan od prioriteta ove vlade, ali je potrebno naći način da se želje usklade za uvećavanjem finansijskih davanja i realnim finansijskim mogućnostima.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Nema komentara.

Ostavi komentar