Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

31. 10. 2018.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Rebalansom na 53 miliona evra

Sednica Skupštine Požarevca održava se u četvrtak, a na dnevnom redu je, između ostalog, dugi rebalans budžeta za 2018.godinu. Budžet ukupno raspolaže sa nešto manje od 6,2 milijarde dinara, a iz prošle, odnosno prethodnih godina preneto je čak 2,3 milijarde dinara. To je novac koji grad nije uspeo da potroši.

Budžet je uvećan zbog više ostvarenih prihoda od nakanda za emisije sumpor-dioksida, azotnih oksida, praškastih materija i odlaganja otpada za oko 145 miliona dinara. Smanjeni su planirani prihodi od naknada za korišćenje mineralnih sirovina za 30 miliona dinara. Uvećani su i prihodi po osnovu uplate EPS-a mesnoj zajednici Drmno od 61 milion dinara, po presudi suda. Korigovan je iznos viška prihoda iz ranijih godina, kao i iznos prihoda po osnovu zakupa nepokretnosti.

 

Došlo do izmena u rashodima budžetskog fonda za zaštitu životne sredine, smanjenja rashoda za projekte koji se neće realizovati do kraja godine i korekcije rashoda za projekte koji su realizovani nakon sprovedenih nabavki.

Preraspodeljuje se novac za plate jer je uvećana masa zarada u vrtiću za oko 5,7 miliona dinara. Menjaju se i planovi i programi budžetskih korisnika u skladu sa odobrenim zahtevima za dodatan novac, odnosno finansiranje novih i neplaniranih rashoda.

 

Lista kapitalnih projekata koji se realizuju iz budžeta uvećana je na 111 stavki.

Iz plana je izbačen projekat rekonstrukcije javne rasvete instalacijom LED rasvete, vredan 172 miliona dinara.  Nema više ni nabavke vozila za pranje kontejnera koja je procenjena na 22 miliona dinara, kao i programa obnove fasada u Tabačkoj čaršiji u iznosu od 10 miliona dinara. Nema ni projekta klimatizacije zgrade Načelstva u vrednosti od 29 miliona dinara.

 

U budžetu se pojavljuju novi projekti.

Za izgradnju sekundarne kanalizacije u Lučici planirano je 148 miliona dinara. Finansiranje će početi naredne godine, a završetak se očekuje 2020. Projektom bi otpadne vode iz domaćinstava trebalo da se usmeravaju u fekalni kolektor, čime se štiti izvorište vode za piće.

Projekat prve faze Severnog kišnog kolektora trebalo bi da košta oko 59 miliona dinara.  Ovo je još jedan projekat koji će se finansirati od naredne godine, a u ovoj fazi bi trebalo da do 2020. godine obuhvati deo grada od Brežanskog kanala do Drvarske ulice u Burjanu.   

U budžetu se našla i izgradnja transfer stanice i reciklažnog centra za komunalni otpad, a vrednost je oko 132 miliona dinara.  Transfer stanica i reciklažni centar gradi će se na potezu deponije Jeremijino polje.

Za još tri vozila za prikupljanje i prevoženje otpada planirano je ukupno oko 33 miliona dinara. Ovde bi trebalo napomenuti da se planira i 27,5 miliona dinara za nabavku 11.000 tipskih posuda za smeće od po 120 litara za grad Požarevac.

Među projektima je nabavka digitalnog rentgen aparata za Dom zdravlja od 14 miliona dinara, koji bi trebalo da omogući brže preglede i kvalitetniju dijagnostiku, pre svega u ranom otkrivanju raka grlića materice, dojke i debelog creva.

U kapitalna ulaganja ušao je i projekat prekogranične saradnje za opremanje nove bolnice, odnosno dijagnostifikovanje i lečenje malignih tumora u pograničnom regionu između Srbije i Rumunije. Iznos je 42 miliona dinara (dodatno još 24 miliona i 18 miliona u naredne sve godine).

Oko 42 miliona dinara grad je opredelio i za SCADA nadzorno-upravljački sistem u Vodovodu. Ovaj sistem bi, između ostalog, trebalo da omogući bolji nadzor nad količinama i parametrima u vodi za piće koja se eksploatiše i isporučuje korisnicima.

pet

02.11.

2018.

LJubicevac [neregistrovani] u 20:21

Bacanje para

Kod nas u Ljubicevu uradjene nekoliko stanica za kanalizaciju a nikada nisu proradile, verovatno ce tako biti i u Lucici, garant.Opet ce Pozarevac u Insajder.

Odgovori
pet

02.11.

2018.

Joda [neregistrovani] u 10:09

Predlog Gradskim Ocima

Zašto više izmišljate besmislene projekte kada će novac ionako otići povezanim licima. Stavite lepo pare na gomilu i uzimajte. Potpuno je sve svejedno.

Odgovori
čet

01.11.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 19:28

?

Dalo toliko kosta taj rentgen?

Odgovori
čet

01.11.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 12:09

Voda

Sta se zbiva sa fabrikom vode?,osposobiste li onaj zardjali pogon za reversnu osmozu ili cemo i dalje da dobijemo vodu iz bagera.Sramota

Odgovori
sre

31.10.

2018.

pera muva [neregistrovani] u 18:11

projekti, procenti

42 MIL. za scadu, nadzorno- upravljacki sistem u Vodovodu , alo ljudi sta vam je.Kvalitet vode je sve losiji i za koju godinu to ce biti tehnicka voda koja nece biti za pice a vi dajete tolike pare za pazi, bolji nadzor nad kolicinama i parametrima u vodi.Ma nemoj mi reci.Ja mislim da vi nesto muvate i da prvo treba da bude bolji nadzor nad rukovodecim kadrovima u Vodovodu a manite se toga koliko je vode proteklo i isteklo.Bolje krenite sa pripremama za fabriku vode pa kad voda bude dobra za pice onda se igrajte sa ovim glupostima.

Odgovori

Ostavi komentar