Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

31. 10. 2018. Požarevac

Autor: N. Stojićević Izvor: Boom 93

Otvorena izložba u Galeriji savremene umetnosti

U Galeriji savremene umetnosti juče je svečano otvorena izložba grafika Dimitrija Pecića pod nazivom „Pogled kroz prozor“.

Marina Radosavljević, istoričar umetnosti, kustos Narodnog muzeja u Požarevcu koja je i otvorila ovu izložbu je tom prilikom rekla da izloženi radovi pod nazivom „Pogled kroz prozor“ su izvedeni kombinovanom tehnikom na papiru kao i u tehnici drvoreza.

“To je serija radova, sa malim ali umetniku veoma značajnim razlikama u kompoziciji, crtežu i obojenosti istog motiva - ugao zgrade jedne stokholmske ulice, koju on donosi u posebnoj atmosferi”, istakla je Radosavljević.

Nakon izlaganja kustosa prisutnim posetiocima se obratio umetnik Dimitrije Pecić koji je rekao da je inspiraciju za ovaj ciklus slika pronašao u Stokholmu.

“Dok sam sedeo pored prozora, u stanu koji se nalazio na trećem spratu zgrade u jednoj mirnoj stokholmskoj ulici, pažnju mi je privukao ugao zgrade na suprotnoj strani raskrsnice. Zanimljiv mi je bio kontrast između toplog kolorita njenih zidova, poluotvorenih tamnih vrata u prizemlju i velike sive površine asfalta, a to što sam čitav prizor posmatrao sa visine činilo je doživljaj još uzbudljivijim” dodao je Pecić.

Nema komentara.

Ostavi komentar