Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

02. 11. 2018.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Kako Malo Crniće deli novac za javno informisanje?

Opština Malo Crniće objavila je rešenje o dodeli sredstava za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti informisanja u 2018.godini. Dodeljeno je ukupno milion dinara za 8 projekata. Skoro dve petine novca je dodeljeno jednom udruženju građana i jednoj RTV koja ne postoji u registru medija, a kojima je zajednički imenitelj isti vlasnik, odnosno zastupnik.

Zanimljivo je da u rešenju opštine Malo Crniće nisu navedeni konkretni projekti za koje je dodeljen novac iz opštinskog budžeta, već samo nazivi aplikanata, među kojima je i jedno udruženje građana.

Ukupno 370.000 dinara od ukupno 1 milion koliko je Crniće opredelilo za projekte medija pripalo je Braničevo medija centru iz Petrovca na Mlavi – 220.000 dinara i Udruženju ljubitelja turizma i ekologije „Akademac“ iz Beograda – 150.000 dinara. Zajedničko za ova dva subjekta je da imaju istog zastupnika, Vladana Kostića iz Beograda, inače novinara koji je delu javnosti od ranije poznat kao autor turističkih reportaža i emisija.  

U okviru Braničevo medija centra, čiji je Kostić zastupnik funkcioniše RTV Braničevo za koje nije jasno da li  postoji u registru medija.  Na sajtu APR-a u Srbiji, ni po nazivu preduzeća, ali ni po nazivu samog medija nije moguće pronaći RTV Braničevo.  

U rešenju Opštine Malo Crniće o raspodeli novca, takođe nije jasno da li Udruženje ljubitelja turizma i ekologije „Akademac“ ima u svom sastavu produkciju preko koje bi se realizovao medijski projekat koji im je odobren.

U sastavu tročlane komisije koja je ocenjivala projekte nalazili su se Zorana Stakić, predstavljena kao član NUNS-a, kao i Radmilo Bumber i Slavko Jovanović, za koje je u rešenju o imenovanju komisije navedeno da su članovi Udruženja novinara Srbije, ali i FIJET-a, odnosno Svetske federacija turističkih novinara i pisaca. Medijska udruženja nisu na ovom konkursu predlagala članove komisije, a po pozivu je stiglo 6 predloga po prijavama pojedinaca.

Inače, u Malom Crniću je na ocenjivanje pristiglo 11 projekata, a odobreno je 8 za sufinansiranje.

Dobitnici sredstava  imaju na raspolaganju nešto manje od dva meseca za realizaciju projekata. Ova opština je ranije ove godine poništila prethodni konkurs za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti informisanja gde je napravila više proceduralnih propusta, među kojima je gubitak projektne dokumentacije.

Ovaj konkurs je poništen, ali ne na osnovu toga što je tada imenovana komisija konstatovala da zbog gubitka dokumentacije ne postoje zakonski uslovi za odlučivanje, već sa obrazloženjem da je istekao zakonski rok od 90 dana za izvršenje zadataka od dana zaključenja javnog poziva.  

 

Po najnovijem pozivu, sredstva su dodeljena na sledeći način:

-Braničevo Medija centar iz Petrovca na Mlavi – 220.000 dinara

-Radio Biser iz Požarevca – 200.000 dinara

-Udruženje ljubitelja turizma i ekologije „Akademac“ iz Beograda – 150.000 dinara

-Sat televizija – 100.000 dinara

-Reč naroda – 100.000 dinara

-Mlava-medija iz Petrovca na Mlavi – 100.000 dinara

-Radio HIT iz Požarevca – 80.000 dinara

-Urban City veb portal iz Požarevca – 50.000 dinara  

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije