Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

10. 11. 2018. Požarevac

Autor: N. Stojićević Izvor: Boom 93

Obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Svečanom akademijom i polaganjem venaca na spomenik Srpskom vojniku lokalna samouprava je obeležila Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Gradonačelnik Bane Spasović je ovom prilikom rekao da današnjim danom i Požarevac daje doprinos čuvanju sećanja na okončanje jednog od najvećih stradanja u istoriji svetskog ratovanja.

“Posledice Velikog ili Prvog svetskog rata su bile da je ubijeno više od 15 miliona ljudi, 20 miliona ranjeno, a direktne učesnice rata pretrpele su i ogromna razaranja država i privreda. Među njima, shodno svojoj površini i broju stanovnika, prednjačila je naša Srbija”, istakao je Spasović.

Nakon svečane akademije predstavnici Braničevskog upravnog okruga, grada Požarevca, garnizona Požarevca, GO Kostolac, Udruženja potomaka ratnika od 1912-1920. godine iz Požarevca, Udruženja potomaka ratnika od 1912-1918. iz Smedereva, Subnora, SNS, SPS i drugih organizacija položile su vence na Spomenik srpskom vojniku.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u 11 sati na snagu stupilo primirje.

Primirje, koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine, obeležava se u svim zemljama koje su potpisale sporazum.

U Srbiji je ovaj praznik prvi put zvanično obeležen 2012. godine, na osnovu izmena Zakona o državnim i drugim praznicima koje je Skupština Srbije usvojila krajem 2011. godine.

pon

12.11.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 00:00

BITAN JE VIKEND, BANE

Da li vlastodršci u Požarevcu znaju KAD je potpisano primirje i kad je praznik kad 10.11. polažu vence itd...ili je bitan vikend!

Odgovori
ned

11.11.

2018.

Solunac [neregistrovani] u 19:56

Opametite se

Nije mi jasno zašto se u Požarevcu ovaj dan uvek obeležava unapred !Gradska uprava bi mogla da bude još inventivnija pa da ovaj praznik premesti recimo u maj ili oktobar......

Odgovori

Ostavi komentar