Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Prva samostalna izložba dr Branka Lukića u Zavičajnom muzeju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

14. 11. 2018. Petrovac na Mlavi

Izvor: SO Petrovac na Mlavi

Prva samostalna izložba dr Branka Lukića u Zavičajnom muzeju

U Zavičajnom muzeju Petrovac na Mlavi, svečano je otvorena prva samostalna izložba slika dr Branka Lukića. Izložbu su otvorili predsednik opštine Duško Nedinić, direktorka Zavičajnog muzeja Žaklina Perić, a o likovnom stvaralaštvu dr Branka Lukića govorila je Milica Ilić, kustos petrovačkog muzeja, kao autor postavke i selektor radova.

Kako je navela direktorka muzeja Žaklina Perić, praksa Zavičajnog muzeja da se svake godine priredi u muzeju jedna likovna izložba zavičajnog slikara se uspešno nastavlja. Na poziv Zavičajnog muzeja dr Branko Lukić se petrovačkoj publici prvi put, za više od 10 godina stvaralaštva, predstavio jednom samostalnom likovnom izložbom, koju čine odabranih 31 rad iz njegovog zaista velikog opusa. Lukića kao slikara publika zna sa nekoliko grupnih izložbi Udruženja likovnih umetnika Petrovac, ali ovo je prvi put da izlaže samostalno. Njegovo stvaralaštvo u duhu neoekspresionizma, kojem je veran od početka bavljenja slikarstvom nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Radovi Lukića odišu velikom energijom koju reflektuje na posmatrača ritmičnim potezima i intezivnim bojama.

Blizak onome što se može okarakterisati kao akciono slikarstvo, kada slikar uzima platno kao površinu na kojoj boju razliva, razmazuje, nakapava u određenom ritmu, brzo i energično ali vrlo osmišljeno i sa ciljem postizanja određenih asocijacija, kroz te uslovno rečene slučajne oblike. Svaka slika dr Branka Lukića u tom smislu čini jedinstveno umetničko delo lične prirode za svakog posmatrača, jer će svako od nas videti svoju asocijaciju i imati ličnu reakciju na akciju eksplozije boja i poteza u slikama Branka Lukića.

Izložba je otvorena do 29. novembra tekuće godine, a Galerija Zavičajnog muzeja je otvorena za posetioce svakog radnog dana od 8 do 20 časova i subotom od 10 do 14 časova.

Nema komentara.

Ostavi komentar