Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

08. 12. 2018.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

"Mladi i medijska pismenost" u Požarevačkoj gimnaziji

U Požarevačkoj gimnaziji tokom ove sedmice održane su radionice o medijskoj pismenosti za učenike prvog razreda.

Radionice je od utorka do četvrtka realizovao Centar za razvoj lokalnih medija kroz projekat „Mladi i medijska pismenost“.

Učenicima su predstavljeni načini na koji funkcionišu savremeni tadicionalni i digitalni mediji i društvene mreže, a kroz predavanja i prezentacije upoznati su sa osnovnim etičkim principima u novinarstvu i načinima na koje se oni krše u samim medijima, kroz manipulativne i senzacionalističke sadržaje, govor mržnje i lažne vesti.

Učenici i neki od njihovih nastavnika koji su prisustvovali radionicama upoznati su i sa načinom na koji se medijski sadržaji prilagođavaju i plasiraju na društvenim mrežama i osnovnim postulatima po kojima savremene socijalne mreže danas ostvaruju uticaj na globalnom nivou.    

Deo radionice posvećen je bezbednosti i zaštiti ličnih podataka na društvenim mrežama.

Radionicama je prisustvovalo ukupno oko 120 učenika.   

Projekat „Mladi i medijska pismenost“pokrenut cilju jačanja i promocije medijske pismenosti, kao i prepoznavanja profesionalnog i odgovornog novinarstva. Kroz serijal radionica namera je da se doprinese razumevanju i proveri medijskih sadržaja i neophodnosti kritičkog pristupa informacijama.

Projekat koji realizuje Centar za razvoj lokalnih medija, podržan je kroz program sufinansiranja projekata nevladinih organizacija i udruženja koji su od javnog interesa u budžetskoj 2018.godini.

Nema komentara.

Ostavi komentar