Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

12. 07. 2011. Požarevac

Autor: 1 Izvor: Boom 93

Nestašice zbog nenamenske potrošnje

Požarevac svake godine u vreme visokih temperatura ima problem sa isporukom dovoljnih količina vode za piće.

Zbog nenamenskog trošenja vode, viši delovi grada i visoke zgrade, često ostaju bez vode, saopštio je Vodovod.

Izvorište radi punim kapacitetom, a na snazi su redukcije kako bi se svim građanima obezbedile dovoljne količine vode, kaže tehnički direktor Vodovoda Vladimir Stojimirović.

Mogućnosti izvorišta su ograničene jer sa većom eksploatacijom postoji opasnost navlačenja zagađenja.

Voda je trenutno ispravna za piće. Količina nitrata trenutno iznosti 39 miligrama po litru, dok je maksimalna dozvoljena količina 50 mg/l, navodi Stojimirović.

"Pijemo zdravu sanitarno ispravnu vodu. Ne smemo da povećamo proizvodnju jer bi na taj način ugrozili izvorište", naveo je on.

U proteklih par godina uložena su značajna sredstva u izgradnju novog sistema za proizvodnju vode na izvorištu, čime su obezbeđene veće količine zdrave vode.

"Ovaj sistem ne bi mogao da funkcioniše sa kvalitetnom vodom bez rezervoara. Da nemamo rezervoar ne bismo  imali zdravu  vodu", rekao je Stojimirović.

U Vodovodu su uputili  apel gradjanima da racionalno i na adekvatan način troše vodu iz gradskog vodovoda koja je prvenstveno namenjena za zadovoljavanje sanitarnih potreba.

Nenamensko korišćenje vode je kažnjivo a u ovom preduzeću kažu da će insistirati da inspekcijski organi pojačaju kontrolu.

Nema komentara.

Ostavi komentar