Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

09. 02. 2019. Smederevo

Izvor: Grad Smederevo

Četiri lokalne samouprave u projektu za raseljena lica

U Gradskoj upravi Smederevo predstavljen je projekat „Trajna rešenja za interno raseljena lica i povratnike kroz partnerstvo"

Projekat zajednički realizuju UG Inicijativa za razvoj i saradnju, Grad Smederevo i opštine Smederevska Palanka, Velika Plana i Кovin. Projekat finansira EU putem delegacije Evropske unije u Srbiji, u okviru programa „EU podrška održivim rešenjima za interno raseljena lica i reintegraciju povratnika", ukupne vrednosti 5,65 miliona evra.

Na konferenciji prisutnima su se najpre obratili dr Jasna Avramović, gradonačelnica Smedereva,  i Ivan Gerginov, pomoćnik komesara Кomesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, koji su govorili o važnosti regionalne saradnje i donatorske podrške za poboljšanje uslova života socijalno ranjivih grupa na lokalu.

Predstavnici Smedereva i opština Smederevska Palanka, Velika Plana i Кovin predstavili su ulogu i značaj koji ovaj projekat ima za stanovništvo njihovih lokalnih samouprava. Takođe, pozvali su svoje sugrađane da se putem sajtova i oglasnih tabli lokalnih samouprava detaljnije informišu o otvorenim javnim pozivima za interno raseljena lica i povratnike po Sporazumu o readmisiji za dodelu pomoći u građevinsko materijalu  i paketima ekonomskog osnaživanja.

Potencijalnim korisnicima na raspolaganju u ove četiri lokalne samouprave stoje i poverenici za izbeglice i migracije, od kojih mogu dobiti sve potrebne informacije u procesu konkurisanja.

Javni pozivi za dodelu pomoći otvoreni su do 4. marta, a uskoro će biti otvoreni i pozivi za pomoć u vidu kupovine seoskih domaćinstava za interno raseljena lica i povratnike po sporazumu o readmisiji.

Projekat, inače, počiva na regionalnom pristupu i teži da odgovori na potrebe najugroženijih porodica sa teritorije ove četiri lokalne samouprave. Za 48 porodica u okviru projekta biće obezbeđena trajna stambena rešenja. Od toga za 13 porodica kroz kupovinu sosokog domaćinstva i mali grant za adaptacioju i opremanje domaćinstva,a za 35 porodica kroz nabavku paketa građevinskog materijala za adaptaciju postojećih stambenih uslova.

U okviru projekta 40 korisnika dobiće pomoć u vidu paketa ekonomskog osnaživanja, koji se sastoji iz obuke i granta za nabavku osnovnih sredstava za pokretanje biznisa.

sub

09.02.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 15:56

Bravo

E tako se to radi svaka cast. Ti ljudi su godinama u Srbiji i treba im pomoci a pogotovo sto se financiraju iz Eu sto da se ne iskoristi taj novac. Samo Pozarevac ne pomze te jadne ljude sete se samo pred izbore daju im obecanje a posle izbora sipak.

Odgovori

Ostavi komentar