Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

07. 03. 2019.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Da li je moguća toplifikacija ova tri sela?

Bubušinac, Bradarac i Maljurevac žele da dobiju toplifikaciju. Studija iz 2015.godine pokazuje da je to moguće, ali da nije finansijski isplativo na period od tri decenije. Zagovornici ove ideje kažu da ne treba posmatrati čistu ekonomsku dobit, već i ekološki uticaj.

Prema nacrtu plana kapitalnih investicija do 2022.godine, nije predviđena bilo kakva aktivnost na dovođenju toplifikacije do ova tri sela. Meštani smatraju da bi glavni projekat trebalo da se napravi dok u Gradu Požarevcu ne podržavaju ovu ideju i čitavu stvar posmatraju sa ekonomske strane.

Naime, prema studiji izvodljivosti koja je izrađena krajem 2015.godine takva investicija koja bi podrazumevala izgradnju vrelovoda koji se nastavlja sa magistralnog voda Kostolac- Požarevac iznela bi gubitak od preko 230 miliona dinara u tridesetogodišnjem periodu. Tačnije, bila bi skuplja oko 1,4 puta uključujući sve troškove u tom periodu, u odnosu na prihod koji bi se ostvario.

Dejan Bogdanović iz mesne zajednice Bubušinac rekao je Boom 93 da se prema prostornom planu za posebne namene kostolačkog ugljenog basena, ne gleda čisto ekonomski rezulat, već ekološki uticaj.

On navodi da studija pokazuje da je toplotni kapacitet iz termoelektrane A u Kostolcu dovoljan da je greju Maljurevac, Bubušinac i Bradarac.

Studija pokazuje da zagađenjevazduha  u ovim selima dolazi iz individualnih ložišta jer se domaćinstva greju na ugalj sa kostolačkih kopova. Takođe, iako je u BMB izvedena gasna infrastruktura, troškovi grejanja na gas bili bi za građane dvostruko skuplji u odnosu na toplifikaciju.

Objekti stanovanja u pomenutim selima su većinom solidni, veći od prosečnih i uglavnom imaju izvedeno centralno grejanje.

Takođe, izvodljivo je da  grejanje može da se sprovede na terenu faznom izgradnjom u roku od najmanje tri godine.

Idealno bi bilo da su termoenergetski blokovi u Drmnu izgrađeni za kompinovanu proizvodnju, što bi znatno pojefitinilo troškove dovođenja grejanja do BMB, ali i Kličevca i Rečice u kojima je toplifikacija  izvodljiva samo u slučaju da toplotna energija dolazi iz Drmna.

Bogdanović kaže da ne odustaju od ideje dovođenja grejanja do svojih sela i zaključuje da je to moguće uz malo više volje sa strane gradske uprave.

pet

15.03.

2019.

Dejan [neregistrovani] u 20:07

Re: Isplativost projekta

Moram da priznam anonimusu da ti je šerif u pravu. Zašto bi davao pare za grejanje seljaka kad to ne donosi profit? Zato čovek i hoće da izgradi KREMATORIJUM jer su još maratonci rekli da je samo smrt siguran posao. Biznis pre svega.

Odgovori
pet

15.03.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 14:57

Re: Re: Istina

Anonimni farmeru, nećemo raličite poglede na ovu temu da svedemo na prosto SNS-ovsko prepucavanje ko je čiji plaćenik!
Jednostavno sam izneo argumente i nisam te optužio da si jedan od članova koji ništa ne zna sem da troši uludo narodne pare.
Na ovaj način farmeru možeš samo u seoskoj kafani da komuniciraš!

Odgovori
sre

13.03.

2019.

Dejan [neregistrovani] u 15:55

Re: Bačene pare

Bačene pare su fasade na nečijim zgradama koje grad finansira.

Odgovori
sre

13.03.

2019.

Dejan [neregistrovani] u 14:46

Re: Istina

Bačene pare anonimusu su te koje ti dobijaš za ono što pišeš a u šta i sam ne veruješ. Ja i u većoj meri od tebe samog podržavam politiku na republičkom nivou,zbog toga neću sa pištaljkom na ulicu.Ja sam doveo na vlast te gradske šerife koji tebe finansiraju, a gradu i svima nama prave štetu.Zato hoću otvoreno i demokratski da kažem šta je dobro za sve nas.A o o podsticajima u poljoprivredi...bolje nemoj...

Odgovori
sre

13.03.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 11:54

Re: Re: Istina

Ne, ne, bačene pare su uložene u neisplativ projekat! Pravdanje neisplativog projekta takođe neisplativim je besmisleno, svaka kasa ima i dno, ma koliko pričali o neverovatnom boljitku, znamo da nije tako. Ne radim ni za koga, ako misliš da ova vlast uludo troši novac, a troši, izađi, protestvuj i glasaj za druge! Ima smisla davati podsticajne kredite za razvoj poljoprivrede, pošteno i na vreme isplaćivati za preuzete proizvode a ovakva otimačina oko dela opštinskog kolača veze nema sa razvojem sela. To što si napisao Dejan ne znači da si se i predstavio, takođe si anonymus ali to sa trošenjem narodnih para apsolutno nikakve veze nema!
Nigde u svetu sela nisa razvijena kao gradovi, ako to ne možeš da prihvatiš svakoko nije razlog da neko zbog toga izgrađuje toplovod.
Izgradnja aerodroma veličine onog u Frankfurtu, metroa, tramvajskih linija od bolnice do Čačalice, ništa nije više nesuvislo od tvog zahteva anonimni farmeru!

Odgovori
sre

13.03.

2019.

Dejan [neregistrovani] u 07:43

Re: Istina

Anonimuse, bačene pare su samo one od kojih niko nema nikakve koristi.Grad Požarevac je na vrhu lestvice po takvim projektima.Ako bi ste sve nas udostojili da se predstavite, konkretno bi Vam naveo gde su sve pare trošili oni za koje Vi radite.Gubitak po ovoj studiji je oko 3 miliona godišnje po mestu na 30 godina.Mnogo više od toga nas grad zakraćuje svake godine po osnovu nesrazmerne preraspodele.Što se aerodroma tiče, tražili su i to neki od Vaših gradskih oca(doduše nešto ranije)od jednog stranog investitora na ime reketa, pa se čovek pokupio i otišao.

Odgovori
pet

08.03.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 16:53

Re: Istina

Dejane, kada se kaže da je neisplativo, to znači da uložen novac nikada neće da se vrati! Kakve veze ima što bi kao EPS pokrio 70% troškova? To u jednotavno bačene pare! Bajke o tome da sredstva od ekološke takse pripadaju vama iz nekoliko sela ne prolazi!
Jaro, i ja bih voleo da Požarevac dobije međunarodni aerodrom, međutim to su samo pusti snovi, malo ste se zaneli gospodo farmeri!

Odgovori
pet

08.03.

2019.

Dejan [neregistrovani] u 13:26

Re: Suština

Igrač ostaje igrač na svim poljima,bot samo bot i zauvek.

Odgovori
pet

08.03.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 12:31

Re:

Ti ocigledno ne razmisljas

Odgovori
pet

08.03.

2019.

Rudar [neregistrovani] u 12:29

A sto ne bi moglo

Neisplativo je gradu sve sto je za sela. A od istih tih sela koji gravitiraju ka kopu i Te , DECENIJAMA grad ubire ekolosku taksu koja je oko 30+miliona svake godine zbirno za ta sela. Toliko o finansijama i brigi grada. Sramota je za grad sto je eps planirao da podnese troskove oko 70 posto a samo 30 lokalna samouprava , ali i to je previse za funkcionere zeljne licne koristi. Koja je isplativost nove pumpe od 500 miliona koja je u planu do 2022 ??? Da li je i grad onda isplativ ?

Odgovori
pet

08.03.

2019.

Dejan [neregistrovani] u 12:27

Istina

Jedan vrlo bitan detalj za sve neupućene, dobronamerne i one koji pišu sta drugi misle: EPS je načelno prihvatio finansiranje 70% ukupnog projekta.Dakle grad ima šansu da realizuje projekat sa 30% Ssredstava.

Odgovori
pet

08.03.

2019.

Dejan [neregistrovani] u 08:52

Ekologija

Ako sagorimo ugalj,dobijemo struju i paru pa time zagadimo atmosferu. Ludilo je svugde u svetu da na udaljenosti od par kilometara ponovogo gorimo ugalj,grejemo vodu u kotlovima i ponovo zagadjujemo atmosferu.

Odgovori
čet

07.03.

2019.

Radasin [neregistrovani] u 18:39

android

Studija izvodljivisti je bila jednodnevni politicki plan. Nov projekat bi trebalo da uradi Eps,sto i radi zajedno sa Energoprojektom. Grad Pozarevac ce rado izaci u susret i finansijski i materijalno,koliko bude mogao. A ovde se podize fama oko toga jer mnogi prelaze na ugovore firme Pro-Tenta,pa se sada podigne ova prica i na kraju . . . . Ajd da cutimo samo nas primite kod vas u stalni radni odnos.

Odgovori
čet

07.03.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 18:18

Ja ve molim!

Prolazim svakog dana autom kroz vaša sela. Mlogo volem da vozim džip sa hibridnim pogonom ( iz ekoloških razloga, baš kao i vi), obradujte me i kupite mi istoga. Studiju o ekološkoj opravdanosti okačite gde vam je zgodno!

Odgovori
čet

07.03.

2019.

Brdjanin [neregistrovani] u 15:02

android

Da li ?emo mi na brdu (kru?ka) dobiti toplifikaciju, kanalizaciju, asfalt ??? Pricam o sporednim ulicama do petlje ili se sve zavrsava do Liona. Hocete da glasamo za vodecu stranku, svake godine nas lazete e vise necemo. Bolje bi ziveli u Petku, ljudi imaju sve nego u gradu na periferiji! Kazem do Liona(stigla kanalizacija) a o toplifikaciju ni na pamet mi nije, od toga samo sarena laza! A asfalt, bice za 10 godina...

Odgovori
čet

07.03.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 14:49

Studija

Zaboravih, dok je projektant Todorović tvrdio da je dalje širenje mreže neisplativo ( Posle smene u Toplifikaciji, Toplane Beograd su ga oberučke prihvatile), Repedžić, stručnjak sa Kodeks diplomom je tvrdio da je samo nebo granica dok je prekopavao Čačalicu da bi dovukao cevi do svoje MZ?
Naravno, pamet se davno ne pita, kada su asvaltirali sokačiće, nema razloga da ih sada ne preoru, onda idemo iz početka. Lokalni put je izrovan kao posle artiljerijskog napada, ali to SNS seoske šerife ne zanima.

Odgovori
čet

07.03.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 14:38

Re: Studija

Gosp. Mija Todorović je davno tvrdio da nije ekonomski isplativo raditi toplifikaciju Drmna. Posle toga je politički smenjen jer nije pripadao ni jednoj partiji. Inače , Mija je projektovao toplovod od elektrane do Požarevca. Naravno, sada kada Mija više nije među nama lako će ga preglasati seoski odbornici koji o toj temi pojma nemaju!

Odgovori
čet

07.03.

2019.

peja kostolac [neregistrovani] u 14:33

android

Moguca je. Neka na predstojecim izborima SNS sa Vucka na celo dobije bar 99,99% u vasim selima I stvar resena.

Odgovori
čet

07.03.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 14:24

Malo morgen

Nerazumem zar nije isplatljivije da za te pare urade po gradu,spojice mnogo vise kuca,gde je gustina dima mnogoo puta vece nego u pomenutim selima,drugo oni imaju uglavnom i svoja drva,i trece skoro iz svake kuce na kopu rade i deca,roditelji,pa cak i babe i dede...a livade prodavali kao da su pasnjaci na vracaru.....razmisli te.

Odgovori
čet

07.03.

2019.

Ludilo mozga [neregistrovani] u 13:55

android

Dobi?ete kad i mi u gradu dobijemo. Zna?i nikad.

Odgovori

Ostavi komentar