Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

19. 03. 2019.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Usvojeno: Gase se škole u 8 sela

Skupština Požarevca usvojila je danas odluku o mreži javnih osnovnih škola i vrtića u Požarevcu. Predlogom racionalizacije ukidaju se od naredne školske godine isturena odeljenja osnovnih škola u osam sela, a tri objekta bi trebalo da budu uključena u mrežu predškolske ustanove.

Racionalizacijom se gasi 8 objekata u Prugovu, Rečici, Maljurevcu, Bubušincu, Bratincu, Nabrđu, Kasidolu i Branju.

Učenici iz Prugova školu će pohađati u Lučici, učenici iz Rečice u Kličevcu, učenici iz Kasidola i Beranja u Barama, učenici iz Maljurevca, Bubušinca i Bratinca u Bradarcu, a oni iz Nabrđa u Trnjanu. 

Od 1.septembra bi tako na teritoriji Požarevca trebalo bi da postoji osam škola i 16 isturenih odeljenja.

Nakon racionalizacije bi trebalo da se izmeni mreža predškolske ustanove, tako što bi se u nju uključili objekti iz Prugova, Bubušinca i Kasidola.

Šta će se dogoditi sa ostalim objektima za sada nije izvesno.

Kako stoji u odluci, lokalna samouprava je od 1992.godine do danas izgubila najmanje 2.400 učenika, odnosno 30 odsto jer ih je pre 27 godina bilo više od 8.100.

 

Skupštinska rasprava u vezi ove tačke protekla je u pojedinim trenucima, sa naglašavanjem emocija i isticanjem da će trenutna garnitura na vlasti po ovoj odluci ostati u lošem sećanju. S druge strane, govorilo se kako je to u interesu dece i da sada treba raditi na tome da se podiže kvalitet nastave i obrazovanja. Opozicija je uputila oštre kritike na situaciju u društvu i razloge zbog čega je sve više ljudi odlazi iz zemlje.

 

Predlagač i član komisije koja je izradila predlog odluke, član gradskog veća Vesna Pejić iz SNS-a  rekla je kako se od 2008.godine niko nije odvažio da sagleda demografski područje Požarevca i donese ovakvu odluku koja je nužna. Ona je navela da je grad imao mogućnost da sam izradi i usvoji odluku ili da to učini republika, ali bez prava žalbe.  Navela je i da nijedan direktor škola nije imao primedbe na predlog racionalizacije i da je dobro što su ipak neke škole sačuvane u ovoj racionalizaciji.

Odbornik SPS-a Slađan Stević je rekao da u njegovom selu, Beranju nakon ukidanja škole neće postojati više nijedna državna ustanova. On je rekao kako će ova vlast ostati upamćena po lošem, bez obzira što se odluka donosi u interesu dece.

Odbornik SPS-a, Vladan Đulaković rekao je kako smanjenje broja đaka nije problem, već posledica i da bi lokalna samouprava trebalo da se okrene razvoju privrede i ekonomskom osnaživanju sela.

Aleksandar Marković iz SPS-a je ovaj dan doživeo kao najtužniji otkako je odbornik. Podsetio je da se pre 25 godina godišnje rađalo 3.000 dece, a da 2018. nije bilo ni 1.000 porođaja. On je naveo i da je prilikom rada komisije trebalo napraviti projekciju koliko će dece biti u budućnosti jer je jeftinije da se škole zatvaraju, nego da se otvaraju nove. Ukazao je da je problem transporta i organizacije učenika po drugim školama sada veliki izazov koji predstoji.

Odbornik Iskoraka, Zvonimir Blagojević naveo je kako je činjenica da se u Srbiji teško živi i da čitave porodice napuštaju zemlju.  Rekao je da mladi ne žele da žive u zemlji u kojoj se stranački zapošljava i otpušta i u kojoj se diplome kupuju.

Vesna Pejić je za govornicom ocenila da je potrebno da se emocije usmere ka tome da se podigne kvalitet nastave u školama, a njen stranački kolega Nebojša Jočić da je potrebno rešavati uzroke problema sve manjeg broja dece.

Gradonačelnik, Bane Spasović rekao je da "ovo nije nikakav crni dan", već da se odluka donosi u interesu dece. On je naveo i da je odlučeno da škola u Zabeli, u koju su uložena značajna sredstva za obnovu ne potpadne pod racionalizaciju, već da se narednih godina sagleda kako će se kretati broj upisanih učenika koji pohađaju nastavu u tom objektu.

Nova racionalizacija počinje da važi od 1.septembra.

čet

21.03.

2019.

dobro nameran [neregistrovani] u 19:01

ciji je interes u pitanju

Ne interesuje me politika, ali me interesuje OS Dositej Obradovic i zasto se povecavaju kapaciteti u toj skoli, ako znamo za cinjenicu da je dece sve manje? Kao jedna od najstarijih skola u Srbiji ona je zasticena kao spomenik kulture, misljenja sam da nije bas prikladno da se toj skoli povecavaju kapaciteti. Konkretno imam resenje koje je dosta jevtinije, a to je kupovina bivse fabrike Ceba i pretvaranje u skolu. Naglasicu ponovo da me politika ne interesuje, ne pripadam ni jednoj opciji, ali imam pravo da sumnjam u postene namere onih koji zagovaraju adaptaciju Dositeja za velike pare.

Odgovori
čet

21.03.

2019.

Љубо Питљиви [neregistrovani] u 06:38

Браво Новице!

Све си рекао, осим, мењајмо власт!

Odgovori
sre

20.03.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 05:38

magarece livade

sramota imate pare da kupujete seceranu,imate pare da date turcima za fabriku Ringelsan da radi,sve uspesni projekti zar ne.Nemate pare da placate uciteljice sram vas bilo.P.S.zaboravio sam i asfaltna preduzeca vase miljenike.krpe vam grad drzace do prve kise cao

Odgovori
uto

19.03.

2019.

Професор Кефало [neregistrovani] u 22:40

Лични став...

Осећам мучнину, да ми је тешко да било шта паметно кажем, Требало би јер сам професор и то сам годинама радио у школи , некада "Божидар Димитријевић Козица" , од скоро " Николај Велимировић". Ова школа је најгоре прошла, јер од тих осам угашених школа по селима, седам су гравитирале баш тој школи у Брадарцу. Да кренемо редом: То што нема деце, што су читаве породице отишле и одлазе у иностранство - то је погубна политика ове државе, која ће отерати свој народ, оваквим начином владања, таквим економским , да не кажем сулудим решењима, па је нормално да људи траже своју егзистенцију тамо где има посла, где су школе мерило знања и постигнућа, а не као у Србији, где су школе изгубиле сваку образовну, а давно и васпитну компоненту. Да скратим: реформа образовања је равна нули, и ту друштво мора да се позамисли, али нема од тога ништа. Као професор могао них да потврдим, али нећу, да ће се преласком деце из Братаинца. Бубушинца и Маљуревца у Брадарац укинути неподељена настава или комбинована настава. разлика је у томе што у неподељеној настави један учитељ држи истовремено сва четири разреда ниже школе, а у комбинацији, два разреда. Преласком деце из Берања и Касидола у Баре, неће се добити ништа, јер школа у Барама је јако тесна. Ту ће бити двосменски рад, у четири учионице, од којих је једна као већи ходник. Деца из Речице у Кличевцу неће виђати змије по учионицама. Оно што је интересантно то је и против законито. Школа у Маљуревцу је адаптирана, чак се писало и славило, јело и пило код бивше директорице, када су ту школу реновирали Словенци из Словеније. Овај проблем укидања школа по селима Стига посматрајте у склопу афере превоза ученика, где су паметњаковићи истисли "Архиву" из тендера, а превоз поверили фирми "Континентал турс", која има, седам или осам аутобуса. Смешно и жалосно. Ова ће власт СНС бити, ипак, упамћена, и то по томе: ШТО ГОД СУ УРАДИЛИ, УРАДИЛИ СУ ПОГРЕШНО, НАИВНО, НЕСТРУЧНО, БРЗО, КАБАДАХИЈСКИ И СА ПУНО ХВАЛИСАВОСТИ. Све у свему НАОПАКО.

Odgovori
uto

19.03.

2019.

Brala [neregistrovani] u 20:43

Post express

Mozda je gradonacelnik mogao da zakljuci ugovor sa Postom i da se djaci salju u skole i vracaju nazad kuci putem Post Express paketa.
Bar tu ima iskustva.
Za razliku od svojih saradnika koji su vise za kuvanje kafe i ispijanje viskija.

Odgovori
uto

19.03.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 19:52

Legendo

Bravo Bane legendo, samo gasi, kao da vec nismo mrtav kraj

Odgovori
uto

19.03.

2019.

milica [neregistrovani] u 16:50

android

sramota

Odgovori
uto

19.03.

2019.

Laki [neregistrovani] u 16:49

Čiji je interes u pitanju?

Molim, neka gospodin objasni kako je ovo u interesu dece!

Odgovori
uto

19.03.

2019.

anonymousZika [neregistrovani] u 15:17

Skola i povratak

I da se vratimo u ovakvu Srbiju. Nikad a mkzda ni tad.

Odgovori
uto

19.03.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 14:09

Nemam reči

Sad svi decu u Požarevac. Nek se pogase i ostale seoske škole. Sramota...

Odgovori
uto

19.03.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 14:01

Sreća političara

Eto uspeli ste, ubrzano nestajemo

Odgovori

Ostavi komentar