Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

20. 03. 2019. Požarevac

Autor: N.Stojićević Izvor: Boom93

Dan šarenih čarapa

U organizaciji udruženja „Osmi dan“ povodom Međunarodnog dana osoba sa Daunovim sindromom održaće se „Dan šarenih čarapa“. Kako je za Boom 93 rekla Nevenka Gajić, predsednica udruženja „Osmi dan“, sutra kada svi budu imali šarene čarape pokazaće da ustvari nema različitih, već da smo svi samo ljudi i da smo svi isti.

Šetnja u šarenim čarapama počinje u četvrtak, 21. marta u 11,30 časova ispred Robne kuće. Deca, roditelji, članovi udruženja i ostali građani krenuće centralnim ulicama Požarevca do Starog korzoa, gde će se u 14 časova održati program namenjen deci sa Daunovim sindrom. “Dan šarenih čarapa” je prilika da se ukaže na ozbiljne probleme sa kojima se susreću i suočavaju osobe sa Daunovim sindromom  i njihove porodice. 

Udruženje “Osmi dan” osnovano je kako bi se zajedničkim zalaganjem poboljša kvalitet života osoba sa Daunovim sindromom, a ove godine će po peti put prošetati gradskim ulicama sa ciljem razbijanja svih predrasuda vezanih za ove osoba.

Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom ustanovljen je 2006. godine, a 21. mart simbolično je izabran za taj dan, jer je u osnovi te bolesti prisutnost 3 umesto 2 hromozoma, na 21. hromozomskom paru. Daunov sindrom je genetski poremećaj koji je dobio ime podoktoru Džon Lengdonu Daunu, koji ga je kao posebno stanje otkrio 1866. godine.

Daunov sindrom utiče na normalan fizički razvoj deteta i prouzrokuje blage poteškoće u učenju. To je stanje koje traje čitav život , a razvija se još dok je dete u materici. Deca koja su rođena sa Daunovim sindromom imaju više šansi za razvoj ostalih oboljenja od kojih su neka opasna po život.

Nema komentara.

Ostavi komentar