Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

20. 03. 2019. Požarevac

Autor: N.Stojićević Izvor: Boom 93

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

Prema kalendaru javnog zdravlja, 20. mart se obeležava kao Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, kako bi se skrenula pažnja na značaj ranog otkrivanja ove bolesti, imajući u vidu visoku verovatnou izlečenja, preživljavanja i bolji kvalitet života obolelih žena. Kako su za Boom 93 rekli u Zavodu za javno zdravlje Požarevac, za danas nema planiranih i organizovanih aktivnosti kako bi se obeležio ovaj dan.

Doktorka Vesna Lakić, načelnik službe ginekologije u Domu zdravlja Požarevac je za Boom 93 rekla da Nacionalni dan borbe protiv raka dojke ove godine ginekolozi u Domu zdravlja obeležavaju tako što nastoje da urade što više skrinig pregleda kod žena.

“Takođe, juče je održano predavanje na temu Borbe protiv raka dojke u Kompaniji Luna, pre svega zato što u njoj ima najviše zaposlenih žena”, istakla je Lakić.

Kako je ranije za naš radio rekla doktorka Lakić, skrinig se u Domu zdravlja organizuje od 2016. godine, to je preventivni pregled, a suština jeste da se bolest što ranije otkrije kako bi postojala mogućnost za stopostotno izlečenje.

Prema njenim rečima akcenat treba staviti na primarnu prevenciju gde spadaju zdrava ishrana sa što manje aditiva, fizička aktivnost, dok je sekundarna prevencija organizovani skrining koji se sprovodi u populaciji od 50 do 69 godina. Oko 11.000 žena je obuhvaćeno ovim skriningom do sada.

“Odaziv žena je otprilike 20 procenata od broja pozvanih, dok se uspešnim skriningom smatra odziv od 75%. Nažalost, prema podacima epidemiologa iz Zavoda za javno zdravlje Požarevac broj obolelih je u porastu”, zakljućila je Lakić.

U Srbiji, prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, od raka dojke godišnje oboli oko 4000 žena i premine oko 1600 žena. Ovaj podatak jasno ukazuje na neophodnost sprovođenja preventivnih mera, a naročito potrebu za programom ranog otkrivanja raka, što je prepoznato od strane Ministarstva zdravlja Republike Srbije uvođenjem organizovanog skrininga raka dojke.

Prema broju umrlih od raka dojke, Srbija se nalazi na drugom mestu u Evropi, odmah iza  Severne Makedonije.

Najveći broj obolelih žena i u našoj zemlji jeste starosti od 50 do 65 godina života, ali se trend porasta broja obolelih spušta prema mlađem godištu.

 

 

Nema komentara.

Ostavi komentar