Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

21. 03. 2019.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93, PU Požarevac

Upozorenje: Ne spaljujte, bićete kažnjeni!

Odeljenje za vanredne situacije u Požarevcu uputilo je upozorenje da je povećan broj požara na otvorenom i još jednom apelovalo na građane da ne spaljuju nisko rastinje na otvorenom. Upozorava se na kazne koje se kreću i do milion dinara, ali navodi i da će nadzor biti pojačan.

Sa toplijim vremenom intenzivirane su i aktivnosti na poljoprivrednim parcelama, a kako kažu u odeljnju za vanredne situacije u Požarevcu, beleži se i sve više požara na otvorenom.

Prošle jeseni, poljski požari koji su izbili prilikom paljenja žetvenih ostataka izazvali su nelagodu među stanovništvom, a u nekoliko navrata su se opasno približili naftnim, gasnim i vodovodnim  postrojenjima na području Grada Požarevca.

Ovakvi požari ozbiljno ugrožavaju učesnike u saobraćaju jer se uglavnom pale polja pored saobraćajnica, a mogu da izazovu i nesagledivu materijalnu štetu ukoliko delovanjem vetra zahvate šire područje i dođu do naselja.

U odeljenju za vanredne situacije podsećaju da Zakon o zaštiti od požara zabranjuje spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru,kao i loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim, vidno obeleženim mestima.

Nepoštovanje zakonskih mera zaštite od požara povlači prekršajnu odgovornost za koju su propisane novčane kazne, koje su za fizička lica 10.000 dinara, a za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara.

Pripadnici Odeljenja za vanredne situacije u u Požarevcu pojačaće nadzor nad sprovođenjem mera zaštite od požara na otvorenom prostoru,  a protiv osoba koja ne poštuju odredbu zabranu spaljivanja, podneće zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, ističe se u saopštenju koje je danas prosleđeno medijima.

Nema komentara.

Ostavi komentar