Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

24. 03. 2019. Žagubica

Izvor: SO Žagubica

Zajednički trening vatrogasaca iz Žagubice i Rekaša

U okviru realizacije projekta „Vatrogasci i upravljanje vanrednim situacijama Rekaš - Žagubica“ RORS 40, u Кrepoljinu su organizoavni zajednički treninzi vatrogasaca iz Rekaša i Žagubice.

Zajednički treninzi  imali su za cilj, nakon organizovanih akreditovanih obuka, da se razmene iskustva i znanja  dobrovaljaca iz Rekaša i Žagubice, pokaže spremnost, efikasnost i odgovornost kod sprovođenja simulativnih vežbi gašenja požara i delovanja u vanrednim situacijama.

Tokom prvog dana zajedničkog treninga predstavnici dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Žagubice i Rekaša,l uz podršku predstavnika Štaba za vanredne situacije iz Požarevca i profesionalnih vatrogasaca iz Žagubice, realizovali su pokaznu simulativnu vežbu gašenja požara na otvorenom vatrogasnim vozilima koja su nabavljena u okviru projekta „Vatrogasci i upravljanje vanrednim situacijama Rekaš - Žagubica“.

Tok zajedničkog treninga pokazao je spremnost dobrovoljaca iz Žagubice i Rekaša za efikasno delovanje u slučaju požara na otvorenom.

Drugog dana zajedničkog treninga predstavnici  prekograničnog  partnera iz Rekaša, upoznali su se sa opremom i prezentovan je rad  vatrogasne opreme  nabavljene u okviru projekta „Vatrogasci i upravljanje vanrednim situacijama Rekaš - Žagubica“. U drugom delu treninga vatrogasci iz Rekaša i Žagubice, zajednički su realizovali pokaznu simulativnu vežbu delovanja vatrogasaca u vanrednim situacijama, odnosno u slučaju saobraćajne nezgode primenom  seta razvalnog alata.

U narednom periodu, a u skladu sa planiranim aktivnostima predviđena je organizacija još jednog zajedničkog treninga koji će se organizaovati u Rekašu u Rumuniji.

Inače, projekat „Vatrogasci i upravljanje vanrednim situacijama Rekaš – Žagubica“  realizuje se u okviru programa Prekogranične saradnje Srbija Rumunija, koji je finansiran od strane Evropske unije, u okviru instrumenata za predpristupnu pomoć (IPA II) Realizacije projekta započeta je u junu 2017. godine i trajaće do maja  2019.godine. Ukupan  budžet projekta  je 1.414.018 eura, od čega Evropska unija finansira  1.201.915,30 eura, a opštine Rekaš i Žagubica  sufinansiraju projekat sa 212.102.70 eura.

Osnovni cilj projekta „Vatrogasci i upravljanje vanrednim situacijama Rekaš Žagubica“  je da poboljša i unapredi uslove u prekograničnim opštinama za delovanje u vanrednim situacijama, osnaži lokalne aktere i doprinese efikasnijem delovanju u slučaju zaštite od požara, što će značajno doprineti smanjenju šteta prouzrokovanih požarima. Кroz projekat će se realizovati aktivnosti koje će identifikovati trenutnu situaciju u oblasti potencijalnih rizika, definisati strategiju reagovanja i delovanja u oblasti vanrednih situacija, unaprediti i poboljšati informisanje i znanja građana o značaju zaštite životne sredine. Кroz projekat je predviđena i nabavka vatrogasnih vozila i opreme u cilju efikasnijeg i bržeg delovanja  u slučaju požara i osnivanje Dobrovoljnog vatrogasnog društva.

Nema komentara.

Ostavi komentar