Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

25. 03. 2019. Petrovac na Mlavi

Izvor: Opština Petrovac na Mlavi

Svetski dan poezije obeležen u NB „Đura Jakšić“

Povodom Svetskom dana poezije 21. marta, Narodna biblioteka „Đura Jakšić“ Petrovac na Mlavi, nastavila je sa akcijom „Probudimo grad – pronađimo stihove“, koju je, u saradnji sa RTV Mlavom, započela prošle godine.

Jedan od glavnih ciljeva obeležavanja ovog dana je da se podrži jezička različitost kroz pesnički izraz. Ovim se takođe želi ohrabriti uspostavljanje dijaloga između poezije i drugih umetnosti (slikarstvo, muzika, pozorište, ples), kao i povratak usmenoj tradiciji recitala i promocija proučavanja poezije.

Čitanjem svojih ali i stihova domaćih i svetskih pesnika, pored učenika Srednje škole „Mladost“, akciji su se pridružili i zaposleni u ustanovama kulture ( Кulturno-prosvetni centar, Galerija „Кrug“ i Zavičajni muzej).

„Poezija oplemenjuje dušu. Cilj Narodne biblioteke „Đura Jakšić“ Petrovac na Mlavi, jeste da približi stihove mladima ali i da motiviše i podstakne mlade pesnike da stvaraju poeziju“ – otkriva nam idejni tvorac ove kulturne akcije, direktorka biblioteke Jadranka Grbinović.

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) je 1999. godine 21. mart proglasila Svetskim danom poezije. Cilj koji se želi postići obeležavanjem ovog dana je promocija čitanja i pisanja, objavljivanja i proučavanja poezije u jezičkim zajednicama širom sveta.

Nema komentara.

Ostavi komentar