Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

25. 03. 2019. Požarevac

Izvor: Boom 93,Dnevnik.rs

TIMSS istraživanje i u školama u Požarevcu

Od 25. marta do 11. aprila oko 4.500 učenika četvrtog razreda osnovnih škola u Srbiji, učestvovaće u novom ciklusu medjunarodnog istraživanja TIMSS 2019. Kako je za Boom 93 rečeno u Osnovnim školama, ovim istraživanjem će biti obuhvaćeni učenici dve škole u Požarevcu, „Sveti Sava“ i „Kralj Aleksandar I“, a istraživanja će biti sprovedena u narednim danima.

U Osnovnoj školi „Kralj Aleksandar I“ istraživanje će biti organizovano u sredu, dok će u školi „Sveti Sava“ učestvovati jedno odeljenje četvrtog razreda i biće organizovano u narednom periodu.

TIMSS je do sada najveći, najobuhvatniji i najduži program usmeren na praćenje međunarodnih trendova u poučavanju matematike i prirodnih nauka na osnovnoškolskom uzrastu. Bavi se postignućima učenika u četvrtom i osmom razredu osnovne škole, kao i školskim, nastavnim i porodičnim kontekstom koji utiču na postignuća učenika.

Srbija učestvuje u TIMSS-u već peti put u nizu. U prva dva ciklusa testirani su osmaci, a od 2011. godine prate se učenici četvrtog razreda. Zemlje učesnice imaju mogućnost da biraju da li će TIMŠ istraživanjem obuhvatiti oba ili samo jedan uzrast, a u Srbiji su  u prva dva testiranja učestvovali osmaci, a u druga dva, kao i u ovogodišnjem učenici četvrtog razreda.

TIMSS zadaci ispituju postignuće učenika u okviru tri kognitivna domena – znanje (poznavanje činjenica, koncepata, procedura), primena (primena znanja prilikom rešavanja problema) i rezonovanje (prevazilazi rešavanje rutinskih problema i snalaženje u nepoznatim situacijama – od učenika se zahteva analiza, sinteza, evaluacija, dolaženje do zaključka, generalizacija i argumentovanje).

TIMSS se realizuje svake četiri godine, a u  Srbiji istraživanje realizuje Institut za pedagoška istraživanja.

Učenici iz Srbije na TIMSS testu 2015. su postigli u oblasti matematike 518 bodova i nalazili su se iznad proseka skale koji iznosi 500 bodova. U oblasti prirodnih nauka su ostvarili 525 boda i na taj način približili se učenicima iz mnogih ekonomskih razvijenih zemalja. Sa druge strane,đaci osmog razreda u ciklusu TIMSS 2003 i TIMSS 2007 nisu postigli zadovoljavajuće rezultate.

Sem toga, učenici, njihovi roditelji, 250 učitelja i 165 direktora škola će popunjavati upitnike o tome kako se odvija nastava , kako se pripremaju učitelji i direktori škola, kakav je odnos učenika prema školi, nastavi i predmetima, kakva je bezbednost i disciplina, kakve su prakse roditelja u ranom učenju, kakvi su uslovi koje učenici imaju kod kuće i slično.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije