Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

25. 03. 2019. Požarevac

Autor: N.Stojićević Izvor: Boom 93

“Vreme je”, Svetski dan borbe protiv tuberkuloze

Crveni krst Požarevac je u saradnji sa Opštom bolnicom Požarevac, Zavodom za javno zdravlje, Patronažnom službom Doma zdravlja i Medicinskom školom u prostorijama ove škole obeležio 24. mart, Svetski dan borbe protiv tuberkuloze.

Ovaj dan se obeležava u znak sećanja na 1882. Godinu kada je Robert Koh pronašao uzročnike ove bolesti što je bilo značajno za dalje lečenje ove bolesti.

Učenicima Medicinske škole  predavanje je održala dr Zorica Slavković, načelnica ATD-a. Na tribini je bilo reči o aktuelnim zdravstvenim podacima ovdašnje populacije kada je reč o ovoj bolesti, šta se radi na  polju  kontrole tuberkuloze danas kao i o mitovima i istinama vezanim za ovu bolest.

Doktorka Zorica Slavković, načenica ATD-a je istakla da se u Braničevskom okrugu i Požarevcu beleži značajan pad tuberkuloze.

“Od 2005. godine kada je krenuo projekat kontrole tuberkuloze imali smo 20-30 obolelih, 2017. u Požarevcu je bilo 13 obolelih, 2018. godine je bilo 13, dok ove godine za sada nema nijednog obolelog, pre svega zahvaljujući ovom projektu”, rekla je Slavković.

Prema njenim rečima ova bolest je veoma zarazna, jedna nelečena tuberkuloza zarazi 14 osoba, a kada se otkrije tuberkulozni bolesnik i krene njegovo lečenje, on postaje nezarazan za okolinu za dve do tri nedelje. Lečenje je veoma uspešno, traje 6 do 8 meseci, od toga dva meseca je bolničko lečenje, a 4 ili 6 meseci, u zavisnosti od toga koliko je proširena bolest i da li se javlja po drugi put, je lečenje kod kuće. Veoma je važno da se tuberkuloza na vreme otkrije i pravilno leči, da ne bi došlo do multirezistentne tuberkuloze, koja je neosetljiva na standardnu terapiju, njeno lečenje se sprovodi lekovima druge linije koji su skupi, takvi pacijenti se leče u specijalizovanim ustanovama i njeno lečenje traje dve godine.

Kampanja kontrole tuberkuloze koju je 2005. godine pokrenulo Ministarstvo zdravlja je doprinela da sa 37 obolelih na 100.000 stanovnika u 2005. godini,  2017. Godina bude završena sa 11 obolelih na 100.000 stanovnika, čime se Srbija svrstava u zemlje sa niskom stopom obolevanja od tuberkuloze.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije u svetu od tuberkuloze umre oko dva miliona ljudi, dok je u 2017. godini, od tuberkuloze je obolelo 10 miliona ljudi od čega je bilo million obolele dece.

Nema komentara.

Ostavi komentar