Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Koji su problemi sa urbanističkim projektima za Čikoš i Park?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

16. 04. 2019.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93

Koji su problemi sa urbanističkim projektima za Čikoš i Park?

Urbanistički planovi „Čikoša“ i „Gradskog parka“ razmatrani na sednici Komisije za planove Grada Požarevca.

Reč je o dorađenim planovima koje je izradio BMD Bau iz Beograda i koji su po drugi put bili na javnom uvidu. Gradu se žuri da projekti budu potvrđeni kako bi u najkraćem roku mogao da konkuriše za sredstva sufinansiranja od republike. Međutim, današnja sednica komisije protekla je uglavnom u razmatranju primedbi koje na projekte dostavilo Društvo arhitekata Braničevskog i Podunavskog okruga, a koje smatra da projekte nije ni trebalo raditi jer su u suprotnosti sa važećim Detaljnim urbanističkim planom „Centar“.

 Stav društva je da je DUP Centar kao plan višeg reda nije moguće menjati urbanističkim projektima.  Važne delove najužeg centra bi trebalo posmatrati integralno sa celim obuhvatom detaljnog urbanističkog plana, zbog čega bi uređenje ovog prostora trebalo da bude tema konkursa, a ne urbanističkog projekta, smatraju u društvu.

Urbanističkim projektom za Čikoš obuhvaćen je plato između Takovske i ulice Veljka Dugoševića sa delom stare kaldrmisane staze.

Na sastanku je izneto više primedbi koje se, između ostalog, tiču ucrtavanja letnjih bašti kao objekata na ovom prostoru, izbora štampanog betona kao materijala za podlogu, podnog osvetljenja, kao i potpunog ukidanja zelenih površina, osim dela oko stabala.

Što se gradskog parka tiče, jedna od osnovnih zamerki je što se projektant nije bavio izgledom urbanog mobilijara - klupa i stubova rasvete, a nije definisan ni izgled javne česme koja bi trebalo da bude postavljena. Pored toga, na čitavom prostoru celine Gradski park nije predviđena kišna kanalizacija ili mogućnost izgradnje sistema odvodnjavanja.  

uto

23.04.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 08:07

Re:

Svaka čast Mano Negro, brale, ti si u jednom i geolog i hidrolog i ekolog i politikolog i arhitekta, standardni i pejzažni. Blago Požarevcu sa tobom u njemu.

Odgovori
pet

19.04.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 07:58

Re:

Apsolutno se slažem!
Pripadam mlađoj generaciji i tek nekih 15-ak godina živim u Požarevcu, a pre toga u većem univerzitetskom gradu, te mogu reći da ne vidim neku celinu i ideju kako bi sveobuhvatno gledajući Požarevac trebalo da izgleda.
Para, očigledno ima...Čikoš i ulica Draže Markovića su mi nekada izgledali kao celina, prelepa celina sa stoletnim lipama, koja se viđa u starim gradovima sa bogatom istorijskom kulturom.Lipe posečene posađen američki neki ne znam šta, koji se još nije razvio, a podiže zemlju ... Ako i ovo malo zelenila isečete kod Čikoša, onda ništa ne znate!
Iako znamo da putujete po evropskim prestonicama, ništa niste doneli dobro , neko iskustvo , neki plan...Bolje je ulagati onda u ljude da idu u inostranstvo pa kad se vrate makar da gledamo u lepe kuće sa stubovima i lavovima nego u beton koji će u Požarevcu biti glavna karakteristika.
Nismo mi Njujork, već mali grad koji (osim Kostolca) nema fabrika koje ga zagađuju, pa eto ideje, puno prirodnih izvora, više zelenila, vozić do Ljubičeva i obavezan nedeljni odlazak đaka prirodu, na jahanje, trčanje...
Ulažite u decu!
...

Odgovori
sre

17.04.

2019.

Laki [neregistrovani] u 13:04

Re: Tako je!

Slažem se, potpuno!

Odgovori
sre

17.04.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 12:21

mora lova da se namakne

Jel to bese ona ista firma sto je trebala da dobije posao iznosenja djubreta sa deponije za milion evra.

Odgovori
sre

17.04.

2019.

Новица Марјановић, професор [neregistrovani] u 12:14

Недостаје нам језгро града...

Рођен сам у Пожаревцу и живим у њему седамдесет година. Памтим стари Пожаревац који је нестао у лудилу комунистичких вођа да промене сва , по сваку цену. Тај стари Пожаревац имао је душу, имао архитектуру сецесија, био је грађен по плановима бечких и париских архитеката, али је увек имао језгро града, које се више или мање није мењало. Нажалост, и сада после толиких година још увек се лута , како да се изграђује град достојан живота самих људи. Треба да се гради, али не да се руши изграђено. Кренимо редом: Парк не би смео да се мења, ни да се скраћује, јер је већ изградњом улице "15. октобар" скрађен у наступу нечијег хира. Какве гранитне стазе, истина је да у Европи стазе граде од туцаника. Многи паркови по свету имају фонтане, а Пожаревац је једну фонтану малог формата затрпао која је била код садашњег споменика Божидара Димитријевића Козице. Да коментаришем и бисте. Ни оне не би требало да се мењају, ни померају, без обзира што су идеали оних који су се за исте борили, и живот изгубили, и они пали. Дрвеће није на време подмлађивано, није било сукцесивне сече, сада би наступило масовно уништење скромног зеленила. Чудно је како Пожаревац деценијама нема визију да град буде леп, препознатљив. У Суначаном парку су споменици оних људи који су овај град нечим задужили. И то је урађено хаотично. Бисте Миленка Стојковића, Петра Добрњца, Ђуре Јакшића, Павла Савића, па и браће Вујовић су разбацане по целом граду, а требало је да буду заједно са осталим великанима. Чачалица, некада понос града , тек сада губи намену. Ни она није оаза зеленила, и мира, није ни спортски рекреациони полигон. Тулба је добила неку физиномију са шатором Пожаревачког мира 1718, само је штета што је ван града, мада су саобраћајнице до ње изврсне. Простор "Чикош"- од пијаце , до кафансо-беомеских састајалишта, па до губитка било какве концепције, чему служи? Апелујем на архитекте да ослушну глас мало нас старих и рођених Пожаревљана, а овој власти шаљем поруку: Немојте да срљате из грешке у грешку. Све сте радили ад хок: галерија "Барили", Савремена галерија, сада парк и ко зна шта. Чак ми се чини и да је СПЦ журила , те је једну монументалну цркву Света Петка лоцирала далеко од градског језгра. Нисам злонамеран, али волим свој Пожаревац.

Odgovori
sre

17.04.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 12:07

sugestija za redakciju

Sto ne objavite kako se doslo do te astronomske cene, malo istrazivackog novinarstva.

Odgovori
sre

17.04.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 11:48

siromasni urbanista

A jel bila policija na komisiji.

Odgovori
sre

17.04.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 11:44

dokle zatvarati oci

Problem je sto su toj SNS firmi za ta dva projekta platili preko 50.000 evra, a oni ne vrede ni po lule duvana, kompenzacija sto nisu dobili da rade kinesku fontanu na Slaviji.

Odgovori
sre

17.04.

2019.

Arhilopovi [neregistrovani] u 10:21

Evo rešenja

A da razmislimo još jednom. Spalionicu postaviti u park, a park izmestiti
u industrijsku zonu.

Odgovori
uto

16.04.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 23:08

Re: Mano Negro

Bravo za tekst!

Odgovori
uto

16.04.

2019.

Brala [neregistrovani] u 20:20

Lokalna

Da li ovo lokalna vlast pokusava da skocka sebi omiljeno mesto za vecerice i zivu muziku kao sto su probali sa fojntanama i podnim grejanjem ispred zgrade opstine ?

Odgovori
uto

16.04.

2019.

Mano Negro [neregistrovani] u 13:15

a voda? a deponija?

koji je problem? pa ima li većeg problema od toga što Požarevac nema legalnu deponiju i što se postojeća preliva preko magistralnog puta prema Novom groblju? Ili možda to što Požarevac nema fabriku vode, a već smo zaboravili da smo se snabdevali sa cisterni par meseci, a kada bi podaci bili tačni, ne bismo je nikada ni pili jer oni bageri i dalje nesmetano kopaju li kopaju šljunak na i oko Morave? Ili možda to što ta rekonstrukcija gradskog parka podrazumeva seču polovine stabala u parku, a ona su prethodnih godina ionako proređena. Požarevac okružuju veoma opasna zagađenja (spomenimo samo TEKO 1 i 2, a gradi se i treći blok, pepelišta, železaru u Smederevu...), a zelenih površina nema ni blizu dovoljno da se to ublaži. Problem je i u tome što se većina gradskih ulica nikada ne čisti, a samo se gradski park licka svakog dana i barem po pet radnika je angažovano svakodnevno u njemu. Kao da mi svi živimo u centru i to u najmanju ruku u zgradi opštine... Problem je u stvari u tome što je gradonačelniku stigla direktiva da ima da se potroše velike pare na to, jer to u celoj Srbiji trenutno rade odabrane firme i dobavljači. Pa jel mislite da je slučajno što Vesić u Beogradu stalno najavljuje pedeset i kusur fontana, itd... Dva miliona evra da grad Požarevac baci na postavljanje granita, na kome ćemo na zimu da lomimo ruke, noge i kukove padajući. Granit se postavlja u klimatskim uslovima gde nema mraza, ako vas neko pita. Kažete da biste hteli da park bude po uzoru na francuske parkove, a jeste li ikada bili u bilo kom parku u Francuskoj? E,ako niste, da znate da su tamo staze ISKLJUČIVO od tucanika, nikada i nigde od bilo kog drugog materijala. Sramota da vas bude, proći će vam mandati veoma brzo, a ostaćete da živite u ovom gradu, mislite malo o tome.

Odgovori

Ostavi komentar