Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  „Viminacijum“ i Grad Požarevac domaćini sednice skupštine olimpijskog komiteta
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

18. 04. 2019.

Autor: U.Urošević Izvor: Boom 93,OKS

„Viminacijum“ i Grad Požarevac domaćini sednice skupštine olimpijskog komiteta

Sednica Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije održana je danas u prostoru Arheološkog parka Viminacijum. Usvojeni su izveštaj o radu, finansijski i izveštaj nadzornog odbora za 2018, kao i finansijski plan i plan rada za ovu godinu.

Predsednik OKS Božidar Maljković iskoristio je priliku da u svom uvodnom obraćanju pozdravi sve članove Skupštine i da se zahvali direktoru Arheološkog instituta u Beogradu dr Miomiru Koraću, kao i gradonačelniku Požarevca Banetu Spasoviću na gostoprimstvu, podršci i saradnji prilikom organizacije godišnje Skupštine OKS.

„Smatrali smo da je Viminacijum pravo mesto za naše godišnje okupljanje, obzirom da ovaj Arheološki park predstavlja pravi biser naše zemlje i svojevrsno svetsko čudo današnjice. Upravo je olimpizam platforma koja, između ostalog, služi i za promociju kulturno-istorijskog nasleđa, a ovo mesto jeste jedno od najvećih izvora kulturno-istorijskog nasleđa ljudi i naroda koji su naseljavali prostore naše lepe zemlje Srbije,“ rekao je Maljković.

Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta u Beogradu i parka Viminacijum pozdravio je delegate Skupštine, poželeo srećan rad.

„Naši olimpijci su najbolji uzori našoj deci, a vi ste tu da iznedrite nove generacije odnosno buduće olimpijce, kako bi sutra proneli glas naše zemlje širom sveta. Želim vam uspešan rad i nadam se da ćete imati uspešanu sednicu“, rekao je Korać.

Bane Spasović gradonačelnik grada Požarevca rekao je da je ponosan što je njegov grad dobio priliku da ugosti uvažene goste i visoke predstavnike olimpijskog sporta u Srbiji. On se osvrnuo i na izdvajanja za sport u lokalnom budžetu.

„Ove godine privodimo kraju kapitalnu rekonstrukciju Sportskog centra Požarevac, koji je nakon obnovljene dvorane i novih podloga na otvorenim terenima, dobio i balon halu. Da se ozbiljno pristupa unapređenju uslova za razvoj sporta i usmeravanju omladine ka zdravom načinu života govori podatak da se iz gradskog budžeta za ove prilike izdvaja oko 160 miliona dinara na godišnjem nivou“, rekao je Spasović.

Prilikom izlaganja na temu izveštaja o radu za 2018. godinu, Maljković je rekao da je prethodna godina bila izuzetno uspešna za sportiste Srbije i da je osvojeno ukupno 25 medalja na svetskim i evropskim prvenstvima.

On je istakao i odlične rezultate ostvarene na Mediterasnkim igrama gde je osvojeno 32 medalje, kao i na III Olimpijskim igrama mladih održanim u Buenos Ajresu odakle se naš tim od 16 sportista vratio sa odličnih 5 medalja.

 „Suštinu rada Olimpijskog komiteta Srbije čine upravo sportski programi, a među njima je svakako najvažniji Olimpijski program „Tokio 2020“. Finansiranje naših najboljih sportista je nastavljeno kroz ovaj program, a posebno je važno da u ovom trenutku u I kategoriji ovog programa imamo najviše sportista do sada – ukupno 23 u individualnim sportovima, kao i 5 timova“, rekao je Maljković. Govoreći o planu za predolimpijsku 2019, on je skrenuo pažnju da je namera OKS da Olimpijski program „Tokio 2020“ doživi svoju transformaciju sredinom godine kako bi posato pristupačniji sportistima koji su blizu ostvarivanja norme za nastup na predstojećim Olimpijskim igrama.

Uoči sednice Skupštine održan je sastanak predsednika Olimpijskog komiteta sa gradonačelnikom Požarevca, a po završetku sednice delegati i gosti na godišnjoj skupštini imali su prilku da obiđu arheološko nalazište.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije