Naslovna  |  Info  |  Lokalne vesti  |  Sud poništio otkaz koji je požarevačko preduzeće dalo uzbunjivaču
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

21. 04. 2019. Požarevac

Izvor: pištaljka.rs

Sud poništio otkaz koji je požarevačko preduzeće dalo uzbunjivaču

Osnovni sud u Požarevcu presudio je u korist uzbunjivača Darka Nenadića i poništio rešenje o otkazu koji je dobio u požarevačkom Javnom komunalnom preduzeću „Vodovod i kanalizacija“ jer je ukazao na potencijalnu veliku opasnost po javno zdravlje.

Po uzbunjivačevoj prijavi da je u izgradnji cevovoda Požarevac-Dragovac korišćen sintetički lepak za spajanje cevi i da je zbog toga voda možda zagađena ništa nije preduzeto, a ubrzo po izvršenom uzbunjivanju novom sistematizacijom ukinuto je Nenadićevo radno mesto. Proglašen je tehnološkim viškom i uručen mu je otkaz.

Sud je naložio da požarevačko javno preduzeće vrati Nenadića na posao u skladu sa njegovom stručnom spremom i sposobnostima u roku od osam dana kao i da mu nadoknadi sudske troškove u iznosu od 141.000 dinara.  Uzbunjivač Nenadić je prethodno dobio zaštitu i od Višeg suda u Požarevcu koji ga je privremenom merom vratio na posao i naložio da pokrene radni spor pred osnovnim sudom. Obe sudske odluke u korist uzbunjivača izdejstvoavao je advokatski tim Pištaljke koji ga je zastupao u tim postupcima.

Darko Nenadić je pre otpuštanja radio kao mašinski inženjer u požarevačkom vodovodu. U oktobru 2017. godine saznao je da je prilikom izgradnje cevovoda Požarevac-Dragovac utrošeno 50 kilograma sintetičkog lepka. Takođe je, pregledom knjiga hitnih intervencija, utvrdio da je na tom cevovodu, otkako je izgrađen, bilo više od 50 havarija te da su gumeni zaptivci kojima su spajane cevi lepljeni sintetičkim lepkom, što je po njegovim saznanjima zabranjeno.

Na moguću toksičnost vode i potencijalnu opasnost po zdravlje Požarevljana ukazao je direktoru preduzeća, prvo usmeno, a potom i elektronskom poštom. Nenadić je uzbunjivanje izvršio u skladu sa Zakonom o zaštiti uzbunjivača, pa je prijavu poslao i licu koje je u preduzeću određeno za prijem informacija u postupku uzbunjivanja. Uprkos tome, nije pokrenut nikakav postupak kako bi se utvrdilo da li je bilo kršenja propisa prilikom izgradnje vodovoda. Lice ovlašćeno za prijem informacija o uzbunjivanju u požarevačkom vodovodu Miljan Marković pred sudom je čak tvrdio da nije bio obavešten o potencijalno zagađenoj vodi za piće, uprkos pisanim dokazima o tome koje je prihvatila sudija Dragana Radojčić.

Sudija Radojčić je u obrazloženju presude navela: „Sud je stanovišta da je tužilac izvršio unutrašnje uzbunjivanje dostavljanjem informacije poslodavcu, ovde tuženom, zbog čega je od strane poslodavca preduzeta radnja u vidu donošenja rešenja o otkazu“.
Miljan Marković koji je trebalo da proveri navode uzbunjivača, a pred sudom tvrdio da nije ni bio obavešten o mogućem zagađenju vode, u međuvremenu je napredovao u službi. Postao je upravnik radne jedinice u Кostolcu i na rukovodećem položaju zamenio svog oca koji je sa te funkcije otišao u penziju.

Javno komunalno iz Požarevca je krajem 2017. godine donelo novu sistematizaciju po kojoj je višak bilo baš Nenadićevo radno mesto –inženjera mašinskog razvoja i investicija. U prilog tome da su odgovorni iz požarevačkog preduzeća hteli da zataškaju ceo slučaj i uzbunjivača Nenadića sklone sa izvora informacija govori i to da mu nisu ponudili drugi posao iako je ispunjavao uslove za druga radna mesta. Novom organizacijom rada u preduzeću bila su otvorena dva nova radna mesta koje je Darko Nenadić mogao da popuni, a ostalo je i jedno staro koje je takođe odgovaralo njegovim kvalifikacijama i iskustvu. Nenadić je magistar tehničkih nauka, a u JКP-u iz Požarevca radi od 2007. godine.

sre

24.04.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 16:11

Re:

Koji to projektant projektuje da se cevke lepe sa lepkom?! To je javasluk izvodjaca i neodgovornost nadzora, a zrtva narod kao i uvek. Slazem se da covek koji je obavestio o tome nije kriv

Odgovori
sre

24.04.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 07:53

Re: djanki voda

Projektant na kraju projekta daje listu materijala, izvođač radi po projektu a nadzor kontroliše izvođača da li je urađeno po projektu... Izvođač i nadzor ne smeju i ne mogu da menjaju projekat!
Jasno je da je odgovornost na projektantu i kasnije na odgovornim ljudima u Vodovodu jer su opasnost po zdravlje građana stavili u drugi plan. Prioritet je bio da se o tome ne priča, da se da otkaz maš. inženjeru!?

Odgovori
uto

23.04.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 09:09

djanki voda

Kako bre da se koristi lepak za montiranje vodovodnih cevi, i da to niko nije sprecio. Gde je tu odgovorni izvodjac radova, nadzorni organ koji su to trebali da zaustave. ljudi ovo je za ozbiljno hapsenje svih, obzirom na stetnost lepka. Milicijooooo

Odgovori
pon

22.04.

2019.

Brala [neregistrovani] u 23:52

Provera

Ovo zahteva proveru celokupne vodovodne mreze.
Ovo je jedan slucaj za koji se zna.
Koliko ih ima jos ?

Odgovori
pon

22.04.

2019.

Direktor VODOVODA [neregistrovani] u 23:32

Činjenice

Poštovana javnosti,
Od trenutka kada se saznalo za informaciju kojom je g-din Nenadic, po njegovim recima, baratao od 2010. odmah se pristupilo najvisim analizama koje relevantne i ugledne drzavne kuće mogu dati. Naime, shodno tvrdnjama Uzbunjivača, aktivirani su svi potrebni mehanizmi za dobijanje neophodnih činjenica.
Na Vašu i naravno žalost JKP-a, svi podaci do kojih smo došli, nisu imali primesu neophodnu za uzbunu. Naime, niti jedna akreditovana laboratorija u drzavi nije smela sa sigurnošću da potvrdi, ili demantuje navode Uzbunjivača.
Postoji opcija da se angažuje visokosofisticirana laboratorija iz inostranstva, ali i po njihovim usmenim izlaganjima, od 2007. kada je cevovod izgradjen, teško da se mogu utvrditi činjenice da li je, ukoliko je korišćen, ovo sredstvo imalo uticaja na ljude, s obzirom da nigde nije moglo imati dodira sa vodom.
Pozivam sve relevantne činioce da se ukljuce u aktivnu problematiku,kako bi smo dobili sve neophodne parametre o kojima svi mozemo diskutovati.
Hvala

Odgovori
pon

22.04.

2019.

ljuba [neregistrovani] u 17:57

android

bravo Darko! Tvoj profa! ??

Odgovori
pon

22.04.

2019.

Dik [neregistrovani] u 11:58

Uranijum je blag

... bolji smo od Amera, ovo je efikasnije od osiromašenog uranijuma!

Odgovori
pon

22.04.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 08:24

al ce biti kajanja i plakanja

Lustracija ce biti vrlo masovna u ovom preduzecu. Olako su davali otkaze, otpusteno 60 radnika. cak i covek koji je u bolnici lezao infarkt, sada otpustaju magistra.

Odgovori
pon

22.04.

2019.

Laki [neregistrovani] u 02:23

Da li nas truju?

Pitanje je da li postoje propusti i u drugim delovima grada i da li pijemo ispravnu vodu? Darku svaka čast i sve najbolje u životu želim.

Odgovori
ned

21.04.

2019.

Dobrivoje [neregistrovani] u 22:04

Uskoro

Darko,svaka čast, znaš sve, u ogromnoj si presnosti. Gol u gostima na njihovom terenu je velika prednost. Ne smem ni da pomislim šta će tek da bude na domaćem terenu. Uskoro.

Odgovori
ned

21.04.

2019.

Neki nebitan lik [neregistrovani] u 17:16

ne treba ovde naslov

Au koliko smo mi kao drustvo zarazeni kancerom? Pitanje je i da li ima leka za nas, nije problem samo u Vucicu on je posledica onog sto smo mi postali - ljigavci i poltroni.

Odgovori
ned

21.04.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 15:24

ok

a mi se trujemo i dalje,sta je sa nalogodavcima da se takav projekat realizuje

Odgovori
ned

21.04.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 13:43

...

vreme je da se policija i tuzilastvo ozbiljnije pozabave ekipom iz vodovoda

Odgovori
ned

21.04.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 13:00

Tuzba

Hoce li se podneti tuzba protiv direktora vodovoda? Narod se godinama truje, a mi nista.

Odgovori

Ostavi komentar